StoryEditor

Policija i prosvjednici borili se šest sati: Pogledajte strašne snimke iz Beograda

Piše D  /  09.07.2020., 08:07h

Prosvjedi u središtu Beograda počeli su mirno, potaknuti najavom predsjednika Srbije o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Građani su na ulice izašli oko 18 sati, a oko 20 sati iz skupine ekstremnih prosvjednika počeli su bacati baklje, boce i limenke. Kako bi ih spriječila, policija je bacila suzavac te istjerala prosvjednike prema prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada. Sukobi su trajali šest sati. 

Srpski mediji pišu kako su se prosvjednici u centru Beograda razišli poslije ponoći, a policija je rastjerala one koji se nisu htjeli maknuti s Bulevara kralja Aleksandra. 

Policija je na konjima rastjerivala prosvjednike na Bulevaru. Tako društvenim mrežama kruži snimka na kojoj prosvjednici padaju pred naletom konja i skrivaju se u okolne ulice. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u srijedu protuvladine prosvjede u Beogradu "najbrutalnijim političkim nasiljem", ocijenivši da im je cilj bio oslabiti Srbiju i da su u njih umiješani regionalni i inozemni čimbenici.

- Nema sumnje da je na početku bilo ljudi koji su mislili da su tu zbog korone i nezadovoljstva zbog pooštravanja mjera, što bi bilo razumljivo svakom normalnom čovjeku - rekao je Vučić. No, skup je bio "agresivan, politički, neprijavljen i protuzakonit", istaknuo je.

Oporba i nevladine udruge kritizirale su policijsku brutalnost i prekomjernu uporabu sile te zatražile odgovornost direktora policije i drugih policijskih dužnosnika. Preispitivanje rada MUP-a u srijedu je najavio pučki pravobranitelj, pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:52