StoryEditor
istraga u vrhu policije

Policajcu, detektivu i špijunu USKOK pretražuje 30 mobitela, mogao bi ih dočekati problem

Piše desk  /  30.07.2022., 07:50h

Zatišje pred oluju. Tako bi se moglo, tvrde upućeni u najnoviju istragu policije i USKOK-a oko navodne visokorangirane krtice u MUP-u, nazvati trenutačno razdoblje u tom slučaju. Nakon akcije, u kojoj su neki od osumnjičenika bili zadržani i do 24 sata na raznim pretragama kuća i stanova, u četvrtak navečer svi su pušteni kući.

No, ono što sad slijedi su pretrage uređaja koji su im oduzeti, a nakon toga odluka USKOK-a: ili odustajanje od cijelog slučaja ili, što je trenutačno puno izglednije, nova "hapsana". Kako se neslužbeno doznaje, osumnjičenicima je oduzeta zaista velika količina informatičke opreme. Konkretno, sada već suspendiranom službeniku Ravnateljstva policije i stručnjaku za informatiku Damiru Ostermanu (49) oduzeto je čak 30-ak uređaja. Riječ je o mobitelima, ali i laptopima, osobnim računalima te jedinicama vanjske memorije.

Navodno je veći broj uređaja oduzet i poduzetniku Dinku Palcu, zatim bivšem obavještajcu, a sada privatnom poduzetniku Mariju Frlanu te predsjedniku Udruge privatnih detektiva Hrvatske Siniši Patačku. Ne treba sumnjati - a takve su Jutarnjem listu informacije potvrdili upućeni u istragu - da neke od tih uređaja, s obzirom na informatičku i protuobavještajnu osposobljenost njihovih vlasnika, neće biti baš lako otključati.

Istodobno s pretragama uređaja, od kojih u policiji i USKOK-u puno očekuju, obavljaju se provjere telekomunikacijskog prometa između osumnjičenika i drugih osoba kako bi se ti podaci doveli u vezu s porukama pronađenima u njihovim uređajima. Prema radnim verzijama policije, a na osnovi kojih su sudovi zaključili kako postoji dostatna osnovanost sumnje da se dopuste pretrage njihovih stanova, Ostermana se istražuje zbog nekoliko slučajeva odavanja tajnih podataka, ali i jednog namještanja nabave, i to Patačkovoj tvrtki PIA, za što istražitelji sumnjaju da je Ostermanu bilo i plaćeno mito od 200.000 kuna. Radilo se o nabavi tzv. taktičkog GSM anonimizatora, odnosno uređaja koji prikriva mobitel u GSM mreži.

Usprkos ovim "radnim" optužbama, evidentno je da policija provjerava i indicije da je Osterman možda kompromitirao i neke puno ozbiljnije tajne istrage. Da se Ostermana već neko vrijeme drži na oku, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekavši kako policija na "na ovom slučaju radi barem pola godine, ako ne i više, što znači da se radi o jednom ozbiljnom i profesionalnom poslu".

Naime, premda su sada Ostermana policajci neformalno osumnjičili za razdoblje od kraja 2019., kod ovakvih protuobavještajnih istraga, a koje su dosta rijetke, radi se kompletna rekonstrukcija predmeta na kojima je osumnjičena osoba radila. Dakle, analiza kojim je sve datotekama pristupao i slično. Kada su 2012. policija i USKOK provodili akciju "Talpa" (Krtica) u kojoj su na kraju osuđeni kum ubijenog Vinka Žuljevića Klice, Vlado Rajić, te MOL-ov konzultant, sada pokojni, Josip Petrović i mnogi drugi, policija je izvukla desetke predmeta kojima su osumnjičeni policajci pristupali.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:25