StoryEditor

Policajci i državni službenici prosvjedovali zbog niskih plaća

Piše D  /  17.03.2021., 08:03h

Okupili su se pod državnim barjacima. Na Trgu države – Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, glavnom bh. gradu. Rame uz rame, radnici u državnim policijskim agencijama, ali i oni u državnoj službi. Njihove uniforme su donirane, a pravilnika o uniformi ova država nema. Tvrde da nema ni adekvatnog zakona o policijskim službenicima, i da su im plaće nedovoljne za životne troškove.

“Imali smo u zadnje vrijeme izjave političara da bi oni rado povećali plaće policiji i vojsci, ali da ne mogu dopustiti da se svima povećaju plaće. Naš zahtjev će biti sljedeći, da se u parlamentarnu proceduru dostavi novi zakon o plaćama zaposlenih u policijskim agencijama, po uzoru na zaposlene u Tužiteljstvu BiH, Sudu BiH i OSA-i, i drugim agencijama koje su izdvojene iz trenutnog zakona”, kazao je Edin Kahrimanović, sindikat SIPA-e, prenosi N1.

Inzistiraju na većim primanjima koja bi postigli na temelju nove osnovice za obračun plaće za ovu godinu, i to u iznosu 498,10 KM. Imajući u vidu da je raniji zahtjev sindikata bio 535 KM, ovaj iznos smatraju kompromisnim rješenjem.

Kako su rekli okupljeni, imali su sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BIH. Ali još nemaju nadanje da će bilo šta biti napravljeno u skorije vrijeme. Ipak, kažu, neće odustati.

“Rekla bih da je ovo bruka i sramota, da je vladajuća elita na razini institucija BiH primorala sve kategorije zaposlenih da na ovaj način javno izraze svoje nezadovoljstvo, odnosom Vijeća ministara BiH prema svima nama, u ovo vrijeme pandemije”, izjavila je Lejla Čopelj, sindikat službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Zahtjevima su podršku dali i predstavnici sindikata Uprave za indikretno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

“Bez obzira što pojedini misle da ovaj skup nema opravdanje jer su ovdje državni službenici, samo bih rekla da se treba uzeti u obzir da je 60% državnih službenika sa plaćama od 480 do 700 maraka; ljudi su dovedeni na granicu egzistencije”, istakla je Ana Mrnjavac, sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Okupljeni su tražili od nadležnih i imenovanje radne grupe za kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:59