StoryEditor

Policajci brutalno pretukli poznatog sportaša iako im nije pružao otpor

Piše D  /  16.05.2021., 08:05h

Zbog brutalnog premlaćivanja i iživljavanja na ovom poznatom sportašu, njegov odvjetnik Zoran Ignjatić i on u subotu su sazvali konferenciju za medije.

"Marka Dučića svi dobro poznajete kao istaknutog sportskog radnika, bivšeg judo prvaka, borca prve Vojske Republike Srpske i sportskog pedagoga koji je izveo mnoge generacije na pravi put. Naime, te noći se dogodio određeni prometni prekršaj. Postoji li odgovornost oštećenog Dučića neka utvrđuju nadležni pravosudni organi. Ono što želim istaknuti i što je u posljednje vrijeme prema mojim iskustvima rada u odvjetništvu vidljivo je to da je ovakav način rada policije vrlo učestal i da je krajnje vrijeme da javnom mnijenju upute određene poruke kako bi se to prezentiralo", započeo je konferenciju odvjetnik Ignjatić, prenosi Hercegovina.info.

Ističe kako je većina policajaca čestita te da se radi o manjoj problematičnoj skupini.

"Ono što također želim naglasiti je to da preko 90 posto policijskih službenika časno i odgovorno radi svoj posao, primaju plaću i hrane svoje obitelji i postupaju po zakonskim propisima. Međutim, postoji nekolicina bahatih policajaca koji na nesrazmjeran, bahat i protupravan način primjenjuju silu prema osobama, bez obzira jesu li one odgovorne za izvršenja kaznenih djela", kaže Ignjatić.

Zna se kako se postupa s onima koji su prekršili neki zakon ili napravili neko kazneno djelo.

"Kao što možete vidjeti na fotografijama, te noći je primijenjena sila u potpunoj suprotnosti sa zakonom o policiji i upotrebi sile MUP-a RS gdje su na jedan divljački način policijski službenici upotrijebili silu. Je li bio jedan ili nekolicina njih, to će utvrditi istraga. Isključivi motiv sazivanja današnje konferencije je da se ministru MUP-a, načelnicima policijskih uprava uputi poruka da obrate pažnju na samo nekolicinu njihovih pripadnika koji na ovakav način tretiraju naše građane i koji na protupravan i nezakonit način primjenjuju silu. Koji je razlog da se uhićena osoba na ovako divljački i nehuman način tuče? Postoji zakon i lice pravde, postoje pravosudni organi. Ako je neka osoba počinila neko djelo, postoji zakon kako se ona treba procesuirati i eventualno u sudskom postupku proglasiti kazneno odgovornim."

"Ova mala skupina pripadnika policije na ovakav način narušava ugled Republike Srpske i MUP-a. Policijskim službenicima upućuje se poruka da obrate pažnju na ovakve pojave, jer kada se dogode posljedice onda će biti kasno", upozorava odvjetnik. 

Građani su željeli na ulicu.

"S obzirom na to da je moj klijent jako poznat u našem gradu, vjerujte da je bilo stotine poziva da se održe mirni prosvjedi kako bi se uputile odgovarajuće poruke. Međutim, ja sam savjetovao da se poštuju odluke Republičkog Stožera za izvanredne situacije gdje je zabrana okupljanja više od 30 osoba pa sam rekao da se to ne radi, kako se na osnovi toga ne bi stvorio uvjet da se okupljenima na mjestu prosvjeda izdaju prekršajni nalozi."

"Tužiteljstvo ne radi svoj posao", kaže odvjetnik Zoran Ignjatić.

"Ne pada mi na pamet utjecati na rad Tužiteljstva u Trebinju gdje već postoje predmeti gdje se vode istražne radnje protiv već prijavljenih policijskih službenika. No, moram naglasiti da odjel za unutarnju kontrolu po podnesenim prijavama uopće ne postupa. Samo se podnositelj prijave ili njegov opunomoćenik kratkim obavještenjem obavijesti kako u tom postupku nisu dokazane tvrdnje iz prijave i kako policijski službenici negiraju jesu li nešto uradili ili ne. Osnovni mehanizam ili parametar na osnovi koga postupa unutarnja kontrola je to jesu li policajci priznali ono što im se stavlja na teret ili nisu, bez da je podnositelj prijave ili njegov opunomoćenik obaviješten o rezultatima disciplinskog postupka osim jednom i jedinom kratkom rečenicom."

Nakon odvjetnika Ignjatića svoju priču je ispričao i oštećeni Dučić.

"Te noći za Uskrs ja sam krenuo kući. S lijeve strane, iako sam ja išao desnom trakom, sam ugledao policajca koji je podigao ruku. Mislio sam da mi se javlja jer je već patrola nekoga legitimirala i prošao sam misleći da je to samo pozdrav. Međutim, onda sam začuo povik: "Hej, hej." No, kako sam prošao automobil sam zaustavio na semaforu. Policajac je izašao iz vozila i počeo mi lupati po haubi govoreći "Stani, stani". Rekao sam nema problema, stat ću na prvom proširenju. To je bilo kraj moje zgrade. To sam i učinio, stao sam na prvom proširenju", priča Dučić. Nakon toga je uslijedio ‘pakao‘. "Prilikom prvog susreta, bez ikakve priče, policajac se unio u moj automobil i udario me nekim predmetom koji je imao u ruci i to je izazvalo rez kako i vidite na slici. Ja sam se našao u šoku. Nakon toga su me počeli trgati i izvlačiti van. Gledao sam da spasim živu glavu i štitio se od udaraca. Kada sam vidio da će me prebiti, rekao sam im stavite mi lisice i vodite u postaju, što su i uradili. Nakon toga jedan od policajaca me uhvatio za lijevu mišku i počeo me udarati šakom u glavu. Više od pet puta. Nakon toga sam se umirio i oni su me ubacili u auto. U autu sam doživio isto. Taj policajac koji me tukao je sjeo s moje lijeve strane i udarao me do neiznemoglosti po mom desnom oku. Kada sam zaštitio to oko on me počeo udarati po uhu." U postaji se nastavlja fizička i psihička tortura. "Tada sam proveden u postaju gdje sam ponižavan i neljudski tretiran cijelu noć. U stanici sam bio od 23 sata do sutra do 11 sati. Cijelo vrijeme sam bio svezan. Sve udarce sam dobio svezan. Govorili su mi: "Kako ti je lijep rez", "Kako si lijepo našminkan". U ćeliji mi nisu dali sjediti, već sam morao stajati cijelu noć", zaključio je priču Dučić.  

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:02