StoryEditor

Poledica i snijeg na putevima u BiH, na GP Bosanska Gradiška duge kolone vozila

Piše D  /  12.01.2019., 06:01h

Ugaženog snijega na kolovozu ima na planinskim prijevojima na putevima: Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica, prenosi Fena.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje, navode iz BIHAMK-a. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Vozači koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se  na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, prema izvještaju BiHAMK-a u 16.30 sati, duge su kolone vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 18:19