StoryEditor

Polaganje vijenca na spomenik četničkom vojvodi Mihailoviću bio je organiziran događaj

Piše D  /  10.05.2018., 06:05h

Vojni sindikat Srbije tvrdi kako je polaganje vijenca na spomeniku Dragoljubu Draži Mihailoviću na Ravnoj gori bio organiziran događaj i da je njegovo organiziranje povjereno Glavnom stožeru Vojske Srbije. S druge strane u Ministarstvu obrane su za Insajder potvrdili da su na Ravnoj gori bili pripadnici Vojske Srbije ali negiraju tvrdnje Vojnog sindikata kako je to bio zvaničan događaj Ministarstva i Vojske Srbije.

Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata rekao je za Insajder da su na polaganju vijenca bili pripadnici Vojske Srbije i da je u pitanju organiziran događaj čija je organizacija povjerena načelniku Glavnog stožera Ljubiši Dikoviću.

„Vide se gardisti, službeni vijenac Vojske Srbije, zastava, pripadnici različitih rodova, što je po pravilu službe. Koliko znamo, događaj je organizirao Glavni stožer, a bilo je prisutno 200 pripadnika Vojske odnosno četiri autobusa", rekao je Antić.

On je podsjetio na Zakon o izjednačavanju prava boraca dva pokreta tijekom Drugog svjetskog rata, kao i na presudu o poništenju suđenja Draži Mihailoviću.

„To su činjenične stvari i nije na vojsci da presuđuje. Vojska nikada ne odbija da se pojavi na ovakvim skupovima“, naveo je Antić.

Načelnik uprave za odnose sa javnošću Ministarstva obrane Petar Bošković potvrdio je za Insajder da su na Ravnoj gori bili pripadnici Vojske Srbije ali da to nije bio službeni događaj Ministarstva i Vojske Srbije.

"Nije se radilo o službenom protokolu, o tome nema razgovora. Nadležna komisija određuje gdje će se ići u sličnim situacijama, a ovakve događaje uvijek organiziramo s Ministarstvom za rad, a pošto se od navedenog ništa nije desilo ne radi se o zvaničnom protokolu", kaže Bošković.

On kaže da je u pitanju privatna posjeta pripadnika Vojske Srbije i da će se ispitati tko je došao na tu ideju.

Insajder je i od Glavnog stožera zatražio objašnjenje povodom tvrdnji Vojnog sindikata da su upravo oni organizirali ceremoniju polaganja vijenca. Glavnom stožeru je upučeno pitanje u kom su svojstvu i koliko pripadnika Vojske Srbije položili vijenac na spomenik Dragoljubu Mihailoviću i tko je organizirao ovaj događaj. Odgovore, međutim, do sada nismo dobili.

Ministarstvo obrane jučer je, nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija pripadnika Vojske Srbije kako polažu vijenac na spomeniku Dragoljubu Mihailoviću priopćilo da nije u pitanju organiziran događaj.

Međutim, bez odgovora je ostalo pitanje odakle fotografije na društvenim mrežama na kojima se vide osobe u odorama Vojske Srbije koje polažu vijenac.

U međuvremenu, na inzistiranje novinara Blica da fotografija izgleda suviše uvjerljivo kako bi bila fotomontaža, u Uredu Aleksandra Vulina priznali su da se to zaista dogodilo, ali da je učinjeno "samoinicijativno" i mimo programa Vlade.

Iako su u Srbiji Zakonom o boračko invalidskoj zaštiti izjednačena prava pripadnika ravnogorskog pokreta s pripadnicima partizanske Narodnooslobodilačke vojske tijekom Drugog svjetskog rata, javnost je bila iznenađena fotografijom na kojoj se vidi da nepoznate osobe u odorama Vojske Srbije polažu vijenac na spomenik Draže Mihailovića.

Podsjetimo, Mihailović je bio vođa poraženog pokreta. Njega su komunističke vlasti osudile na smrt strijeljanjem zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina. Prije tri godine donijeta je odluka o poništavanju procesa s obrazloženjem da Mihailović nije imao fer i pravično suđenje. Iako su mu sudskom odlukom vraćena građanska prava i imovina, ova presuda ne znači i da je Mihailović nevin.

„Bavili smo se isključivo time da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, a ne je li bio ratni zločinac, ili nije“, izjavio je obrazlažući odluku, sudac Aleksandar Trešnjev.

Prema Zakonu o boračko invalidskoj zaštiti izjednačena su prava sudionika Narodnooslobodilačke borbe sa pripadnicima Jugoslavenske vojske u otadžbini čiji je Mihailović bio zapovjednik do uhićenja 1945.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:27