StoryEditor
modernizacija Bundeswehra

Pola njemačkog novca za vojnu opremu otići će u američke tvrtke

Piše hina  /  05.07.2023., 16:11h

Gotovo polovina od 100 milijardi eura iz njemačkog fonda za modernizaciju Bundeswehra vjerojatno će otići američkim proizvođačima vojne opreme, upozorio je njemački Renk, optuživši vladu u Berlinu da nema strategiju za domaću industriju.

Renk, nekadašnja podružnica Volkswagena, globalni je lider u proizvodnji mjenjača za tenkove, uključujući Leopard 2.

„Ne vjerujem da će puno novca ostati za njemačku industriju”, rekla je izvršna direktorica Renk grupe Susanne Wiegand u ponedjeljak, dodavši da vlada nije shvatila stratešku važnost industrije oružja.

„Njemačka nema strateški kompas za industriju oružja. Francuzi to rade puno bolje", rekla je Wiegand u ponedjeljak.

Pozvala je vladu da fond iskoristi ne samo za popunjavanje kratkoročnih manjkova u zalihama njemačke vojske, već i za razvoj tehnologija budućnosti.

Renk generira oko 70 posto prihoda prodajom mjenjača za tenkove i mornaričke brodove, a ostatak prodajom mjenjača za civilnu namjenu, poput kompresora.

Prije tri godine VW je Renk prodao financijskoj tvrtki Triton za 700 milijuna eura, a danas razmatraju mogućnost uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju.

„Vidim tržište kapitala kao sljedeći korak u našem razvoju, ali ništa još nije odlučeno”, rekla je Wiegand, ne navodeći datum potencijalnog IPO-a.

Vrijednost Renkove knjige narudžbi iznosi 3,9 milijardi eura, uključujući okvirne ugovore, navodi ona.

Ako se odluči za IPO, bankari procjenjuju Renkovu vrijednost na oko 2,5 milijardi eura, navodi Reuters.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 09:16