StoryEditor

Pola Krajine iselilo: MUP USŽ upozorio da je većini građana istekla osobna iskaznica

Piše D  /  05.07.2019., 04:07h

Zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice podnosi se 15 dana prije isteka roka. Upozoravaju kako punoljetne osobe koje nemaju osobnu iskaznicu mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 30 do 300 KM, piše Hayat.ba.

- Državljani BiH, koji stalno ili dulje od tri mjeseca borave u inozemstvu, a ne žele produžiti važenje osobne iskaznice u BiH, dužni su odjaviti svoje prebivalište u našoj zemlji i prijaviti mjesto boravka u inozemstvu - priopćili su iz MUP-a USŽ.

Ovo je još jedan pokazatelj da je veliki broj građana USŽ napustio BiH zbog borbe za osiguravanjem egzistencije. Zbog velikog broja odlazaka Krajišnika, prije svega onih mladih, Unsko-sansku županijunazivaju napuštenim otokom, piše Klix.

Prema slubenim podacima MUP-a USŽ, u protekle dvije godine 30.000 građana je zatražilo izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu. Pretpostavlja se da ih je toliko i otišlo, a prema riječima nekih sociologa iz Krajine, strahuje se da je taj broji veći.

Gotovo da nema mjesta u ovoj županiji u kojem veliki broj kuća nije prazan ili je na prodaju.

USŽ je u prošloj godini imala polovinu broja zaposlenih iz 1990. godine, od čega je najveći broj njih zaposlen u proračunskim institucijama i poduzećima. Iz oblasti zdravstva već odavno apeluiraju kako nemaju kadrova i da se mladi školuju u ovoj oblasti samo kako bi otišli vani. Udar se osjeti i u oblasti obrazovanja jer je sve manji broj djece u školskim klupama, zbog čega se razmatralo i zatvaranje 39 škola.

Nažalost, vlasti u cijeloj BiH i dalje sporo reagirauju, a ekonomski stručnjaci i demografi upozoravaju kako će se pogubne posljedice osjetiti već i za desetljeće.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u ovoj županiji je živjelo 273.261 stanovnika.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:01