Article_Top_970x250

"Pokušaji vraćanja BiH pod vanjsko upravljanje nemaju perspektivu"

priopćenje ruskog veleposlanstva

"Pokušaji vraćanja BiH pod vanjsko upravljanje nemaju perspektivu"

lip 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kao država garant Općeg okvirnog mirovnog sporazuma, inzistiramo na dosljednom poštovanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja kojim se reguliraju prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta Bosne i Hercegovine koji nemaju alternativu.

Veleposlanstvo Rusije smatra da je kominike objavljen nakon sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pristrani jednosmjeran.

- Nismo se pridružili kominikeu nakon sastanka održanog 17.-18. lipnja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora. Nažalost, dokument je pristran i jednosmjeran, ne odražava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrarnja bosanskohercegovačka pitanja, prenosi Fena.

Uvjereni smo da je prioritetan zadatak - završetak suviše odugovlačenog procesa formiranja Vijeća ministara BiH na osnovu rezultata općih izbora bez ikakvih vještačkih uvjetovanja. Upravo ovo bi omogućilo nastavak socijalnih i ekonomskih reformi u zemlji radi poboljšanja kvaliteta života svih njenih naroda, olakšavanje funkcioniranja drugih organa vlasti - stav je ruskog veleposlanstva u Sarajevu.

Veleposlanstvo je pozvalo sve strane na fokusiranje ka zajedničkoj agendi, suzdržanost od neodgovorne retorike, na međusobno poštivanje zakonitih interesa te na okretanje ka izgradnji povjerljivih odnosa i suradnje zasnovane na uzajamnom poštovanju u skladu s principima Općeg okvirnog mirovnog sporazuma.

- Kao država garant Općeg okvirnog mirovnog sporazuma, inzistiramo na dosljednom poštovanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja kojim se reguliraju prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta Bosne i Hercegovine koji nemaju alternativu.

Smatramo da su neosnovani napadi na pravosudne organe Bosne i Hercegovine, do kojih je došlo u zadnje vrijeme i koji su se našli i u tekstu kominikea, neprihvatljivi. Ovim institucijama treba da budu osigurani uvjeti za nezavisan, profesionalan i efikasan rad kako bi mogli da ispunjavaju svoje obveze bez ikakvog vanjskog uplitanja i pritiska, uključujući i od međunarodne zajednice - navodi rusko veleposlanstvo.

Izražava žaljenje što se nastavlja erozija jedinstva međunarodne zajednice o bosanskohercegovačkim pitanjima i gubi konstruktivan i nepristran pristup prema njima.

Pokušaji vraćanja suverene Bosne i Hercegovine pod vanjsko upravljanje nemaju perspektive i koče proces stabilizacije u zemlji, dodaje rusko veleposlanstvo i naglašava da je neophodan nastavak djelovanja ka što skorijem zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250