Article_Top_970x250

Pokrivenost uvoza izvozom 61 posto, ali trgovinski deficit još uvijek alarmantan

trend rasta izvoza

Pokrivenost uvoza izvozom 61 posto, ali trgovinski deficit još uvijek alarmantan

stu 14, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U posljednje dvije godine (2015. i 2016.) u Bosni i Hercegovini zabilježen rast izvoza (od oko 5 posto na godišnjem nivou) i uvoza (od oko 2 posto).

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj "Stanje nacije" koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Ovo izviješće sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste robna razmjena BiH s inozemstvom.

Trgovinski bilans značajan je indikator za ukupno stanje domaće privrede, posebno ukoliko posmatramo monetarnu vrijednost uvoza u odnosu na izvoz. Visoki uvoz ukazuje na nedostatak konkurentnosti domaće privrede. S obzirom da vrijednost uvoza značajno prelazi vrijednost izvezenih dobara i usluga, duže vrijeme bilježi se trgovinski deficit, koji ustvari doprinosi uvećanju vanjskog duga. Sljedeća analiza ukazuje da, uprkos tome što BiH uspijeva iz godine u godinu umanjivati svoj trgovinski debalans, on još uvijek predstavlja problem za platni bilans i ukupnu makroekonomsku sliku u državi.

Iz dijagrama je vidljivo da je u posljednje dvije godine (2015. i 2016.) zabilježen rast izvoza (od oko 5 posto na godišnjem nivou) i uvoza (od oko 2 posto), što kroz dvije godine poboljšava trend pokrivenosti uvoza izvozom za 1 posto, odnosno s 57 posto 2015. godine, na 58 posto 2016. godine, dok bi 2017. mogla biti okončana s vrijednošću iznad 60 posto.
 

Grafikon 1: Pokrivenost uvoza izvozom

Grafikon 1: Pokrivenost uvoza izvozom

U prvih devet mjeseci 2017., BiH je ostvarila izvoz u vrijednosti 8 milijardi i 95 milijuna KM, što je za 18 posto više nego u istom periodu 2016., dok je uvoz iznosio 13 milijardi i 306 milijuna KM, što je za 13 posto više nego prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom, u trećem kvartalu 2017., iznosi blizu 61posto, dok je vrijednost vanjskotrgovinskog deficita 5 milijardi i 211 milijuna KM.

Pozitivna kretanja u međunarodnom okruženju i kretanja u okviru bh. industrije pozitivno su se odrazila na vanjskotrgovinsku robnu razmjenu. Tako je tijekom devet mjeseci 2017. godine u BiH došlo do povećanja ukupne robne razmjene, izvoza i uvoza roba po dvocifrenim stopama rasta, dok je vanjskotrgovinski robni deficit umanjen, a pokrivenost uvoza izvozom poboljšana. Međutim, potrebno je također istaći da je tokom posmatranog perioda došlo do značajnog povećanja izvoznih i uvoznih cijena, tako da su realna povećanja ovih indikatora u stvarnosti nešto niža.

Mape 2 i 3 prikazuju pregled najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Mapa 2 prikazuje izvoz, a mapa 3 uvoz robe po procentualnom obujmu u 2016.g kao i trgovinski bilans u milijunima KM, s ovim državama, što je prikazano u zagradama.

Kod prvih deset trgovinskih partnera BiH bilježi negativni trgovinski bilans, što znači da je prisutan vanjskotrgovinski deficit. Na ovaj način se vrši negativni pritisak i na tržište rada u BiH, kao i na stabilnost valute. Pored toga zbog vanjskotrgovinskog deficita i kamatne stope su visoke, što u konačnici koči rast domaće privrede.
 

Mapa 2: Izvoz i trgovinski balans po državama za 2016.g.( u procentima KM)<br /><br />

Mapa 2: Izvoz i trgovinski balans po državama za 2016.g.( u postotcima KM)

Iz prikazanih mapa vidljivo je da je obim izvoza sa prvih 6 trgovinskih partnera čak 62 posto ukupnog izvoza, a da prednjači izvoz iz BiH u Njemačku (15 posto ukupnog izvoza), Italiju (12 posto), Hrvatsku (10 posto), Srbiju (9 posto), Sloveniju i Austriju (po 8 posto). Takođe, vidljivo je da je trgovinski bilans sa svakom od prvih 10 država partnera negativan po BiH, a posebno je izražen negativni bilans sa Švicarskom (-227 miliona KM), Mađarskom (-197 miliona KM), Holandijom (-187 miliona KM), Austrijom (-175 miliona KM), Crnom Gorom (-154 miliona KM), te Srbjom (-110 miliona KM). Samo sa ovih 6 zemalja BiH ima trgovinski deficit od preko jednu milijardu KM, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250