Article_Top_970x250

Pokrenuta istraga zbog sumnje da su Sarajlić, Delalić i Šehović počinili kazneno djelo trgovine utjecajem

afera asim

Pokrenuta istraga zbog sumnje da su Sarajlić, Delalić i Šehović počinili kazneno djelo trgovine utjecajem

lip 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Pandemija koronavirusa privremeno je bila usporila pravosudnu aktivnost o aferi "Asim", ali je na osnovu dokumenta koji Klix.ba ekskluzivno objavljuje vidljivo da je u tijeku istraga zbog osnova sumnje da su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović počinili kazneno djelo primanja nagrade za trgovinu utjecajem.

Općinski sud u Sarajevu, odnosno sutkinja za prethodni postupak Tanja Curović u kaznenom predmetu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića još 20. ožujka je zbog sumnje da su počinili kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem izdala naredbu za privremeno oduzimanje određenih predmeta koji se mogu koristiti u tijeku istrage.

S obzirom na to da je za vrijeme pandemije koronavirusa pravosuđe radilo s minimalnim kapacitetima u narednom razdoblju se očekuje konkretnija akcija i na ovom slučaju, prenosi Klix.

Ranije je poznato da je u ovom predmetu u svojstvu svjedoka saslušan načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je i objavio snimak na kojem se čuje kako Sarajlić, Delalić i Šehović komentiraju određene aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom.

Općinski sud u naredbi je precizirao da će oduzeti predmeti biti dostavljeni tom sudu, gdje će se i čuvati.

U obrazloženju izdavanja naredbe Općinski sud objašnjava da je zahtjev potekao od Tužiteljstva Županije Sarajevo. Sud tako ocjenjuje da na osnovu dokaza koji se nalaze u spisu proizilazi vjerovatnoća da je učinjeno kazneno djelo na način kako se to navodi u zahtjevu tužiteljstva te je to bio dovoljan razlog da se izda naredba o oduzimanju određenih predmeta koji će služiti kao dokazni materijal.

Ključni argument, odnosno dokaz Tužiteljstva je audiosnimak koji je objavljen u medijima početkom ožujka, koji u značajnoj mjeri kompromituje sada već bivšeg visokopozicioniranog političara iz SDA Asima Sarajlića, ali i županijskog zastupnika Sabahudina Delalića i općinskog vijećnika Muhameda Šehovića.

Sarajlić je u međuvremenu podnio ostavku na sve stranačke funkcije, a i dalje je delegat u Domu naroda BiH.

Dnevnik.ba