StoryEditor
tvrde američki dužnosnici

Pokolj u Moskvi je samo početak, stiže zlokobno upozorenje: Spremaju se novi napadi, a meta je daleko od Rusije

Piše desk  /  25.03.2024., 11:14h

Američki dužnosnici tvrde da je napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi u petak 22. ožujka izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci, piše NewYork Times.

List navodi da je šef Središnjeg zapovjedništva vojske SAD Michael Kurilla upozorio 21. ožujka upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS-K „posjeduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci bez skoro ikakvog upozorenja“.

Istraživač terorizma u Savetu za međunarodne odnose Bruce Hofman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je riječ o „klasičnom modus operandi ISIS-a“.

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u proteklom desetljeću, kaže Hofman i podsjeća na napad u Parizu 2015. na kazalište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Manchesteru, na koncertu pjevačice Ariane Grande.

„ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritizira predsjednika Vladimira Putina“, rekao je stručnjak za protuterorizam Colin Clark i dodao da ta grupa „optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Afganistanu, Čečeniji i Siriji“.

On je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-K iz Središnje Azije, a da žive i rade u Rusiji.

„Prijetnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma“, istaknula je direktorica Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Haines i ukazala da je najveći broj globalnih napada ISIS-a sprovela grupa ISIS-K.

Tko je ISIS-K?

ISIS-K grupa postala je poznata poslije dolaska talibana na vlast u Afganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubojica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Europi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

U srpnju 2023. godine Holandija i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhitile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Njemačkoj, navodi NewYork Times.

„Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Europi koji bi izvršili napade u njeno ime“, rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abized.

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 05:51