StoryEditor
napetosti

Pokazivanje sile: Kina poslala čak 103 borbena aviona prema Tajvanu u samo 24 sata

Piše desk  /  18.09.2023., 09:03h

Kineska vojska poslala je 103 ratna aviona ka Tajvanu u periodu od 24 sata, što je, kako je ministarstvo obrane otoka u ponedeljak priopćilo, dnevni rekord u poslednje vreme.

Avioni su otkriveni između 6 sati ujutro u nedjelju i 6 sati ujutro u ponedjeljak, priopćilo je ministarstvo. Kao što je uobičajeno, vratili su se prije nego što su stigli na Tajvan.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije, provodi sve veće vojne vježbe u zraku i vodama oko Tajvana kako su rasle tenzije između dvije zemlje i sa Sjedinjenim Američkim Državama. SAD su glavni tajvanski dobavljač oružja i protive se svakom pokušaju da se silom promijeni status Tajvana.

Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo je da je 40 aviona prešlo simboličnu polovicu između kontinentalne Kine i otoka. Također je prijavio devet mornaričkih brodova u prethodna 24 sata.

Ministarstvo je kinesku vojnu akciju nazvalo "uznemiravanjem" za koje je upozorilo da bi moglo eskalirati u trenutnoj napetoj atmosferi.

"Pozivamo vlasti Pekinga da snose odgovornost i odmah prekinu takvu vrstu destruktivnih vojnih aktivnosti", navodi se u priopćenju.

Kina je prošlog tjedna poslala flotu brodova uključujući nosač aviona Shandong u vode u blizini Tajvana. Vježbe su uslijedile ubrzo nakon što su SAD i Kanada plovile ratnim brodovima kroz Tajvanski moreuz, vode koje razdvajaju otok od kopna.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:24