StoryEditor
Trovanje abramoviča

Pojeo čokoladu, popio vodu i oslijepio na nekoliko sati: "Jasno je tko stoji iza ovoga"

Piše Desk  /  29.03.2022., 11:59h
Nakon što su se distancirali od Kremlja te je Abramović javno kritizirao rat u Ukrajinu, relativno je jasno koja je bila svrha trovanja

Hristo Grozev, novinar Bellingcata i istražitelj koji je otkrio da je otrovan ruski oligarh Roman Abramović, za Times je rekao da je napad bio upozorenje njemu i drugima da ni ne pomišljaju o izdaji Kremlja, prenosi Jutarnji.hr.

Grozev je rekao da Abramović nije trebao umrijeti u napadu otrovom u kojem su ozlijeđena i dva ukrajinska pregovarača.

"Doza nije bila dovoljno velika da ubije bilo kojeg od njih trojice. Najvjerojatnije je da je meta bio Abramović. I to ima smisla. Mislim, on se dobrovoljno javio da odigra ulogu iskrenog posrednika, no drugi su se oligarsi na određeni način distancirali od Kremlja i kritizirali rat u Ukrajini. Mogla je to biti i poruka njima da ne mijenjaju poziciju i pridružuju disidentima te da ne budu preiskreni posrednici", rekao je Grozev za britansku radio postaju Times Radio.

Izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom rekao je za britanske dnevne novine The Financial Times da su "ljudi idućeg dana oslijepili".

"Nismo identificirali supstancu. Ne znamo tko stoji iza napada, no čini se da je meta bio Roman Abramović", dodao je izvor.

Drugi je izvor The Financial Timesu rekao da se "definitivno nije radilo o novičoku".

"Nisu mogli utvrditi jesu li to napravili Ukrajinci ili Rusi", dodao je drugi izvor.

Ministarstvo vanjskih poslova, Commonwealtha i razvoja Velike Britanije (FCDO) reklo je da pokušaj trovanja tijekom mirovnih pregovora koji su se 3. ožujka održali u Kijev "jako zabrinjavajuć".

FCDO je rekao da će Britanija ustrajati na sankcioniranju Rusije te nastaviti Ukrajini slati vojnu i humanitarnu pomoć kako bi je stavila u "najbolju moguću pregovaračku poziciju".

Predstavnik Romana Abramovića u ponedjeljak je rekao da je oligarh nakon konzumacije čokolade i vode osjetio počeo prikazivati određene simptome, ali nije ponudio više detalja.

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji su uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči te guljenje kože na licu i šakama. The Guardian piše da je Abramović nakon trovanja "oslijepio na nekoliko sati" te da mu je pružena pomoć u bolnici u Turskoj.

Izvori su novinskog agenciji PA Media rekli da se Abramović oporavio od napada te da još uvijek doprinosi pregovorima Ukrajine i Rusije. Čak je došao danas u Istanbul gdje je snimljen u razgovoru s pregovaračima i turskim predsjednikom Erdoganom.

Smatra se da je Abramović bio uključen u razgovore koji su za cilj imali osiguravanje humanitarnih koridora za evakuaciju Ukrajinaca te dovođenju drugih zemalja za pregovarači stol.

The Wall Street Journal piše da se vjeruje da su navodni napad organizirali ruski tvrdolinijaši koji su htjeli sabotirati pregovore.

Bivši zamjenik ukrajinskog ministra pravosuđa Sergij Petuhov rekao je za BBC da se temeljem dostupnih informacije teško može doći do bilo kakvih zaključaka.

"Sjetite se da je jedan ukrajinski pregovarač prije toga u Kijevu ubijen pod sumnjivim okolnostima", rekao je Petuhov.

Dodao je da trenutna situacija pregovore čini 'vrlo napetima' te da uključene ispunjava 'nervozom'.

"To nikako ne doprinosi uspjehu pregovora", ustvrdio je.

Petuhov je rekao da će se zaključak o tome je li napad na Abramovića i ukrajinske pregovarače moći donijeti tek nakon što se dozna još informacija.

Prema pisanju Bellingcata, u pregovorima su sudjelovali Abramović, još jedan poslovnjak iz Rusije te ukrajinski parlamentarac Rustem Umerov, a razgovori su trajali do otprilike 22 sata.

Bellingcat je ustvrdio da je neko vrijeme imao informacije o navodnom trovanju, ali da ih nije htio objaviti zbog brige za zdravlje žrtava.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da se o napadu "mnogo nagađa" te da se šire razne "teorije zavjera". Umerov je pozvao javnost da ne vjeruje "neprovjerenim informacijama".

Tri su se člana delegacije u večernjim satima nakon pregovora povukla u stan u Kijevu. U stanu su im se upalile oči i koža, a rekli su da su ih oči boljele do idućeg jutra. Osobe su rekle da su prije toga konzumirale samo čokoladu i vodu. Četvrta je osoba konzumirala istu hranu, ali nije iskusila nikakve simptome.

Abramović, Umerov i još jedan pregovarač 4. su ožujka napustili Kijev i krenuli prema Lavovu. Kako su još uvijek patili od simptoma, otišli su u Istanbul gdje su primili liječničku pomoć. Nakon toga su nastavili pregovarati.

Stručnjaci za kemijsko oružje i Bellingcatov istražitelj zaključili su da simptomi rezultat namjernog napada nepoznatim kemijskim oružjem.

Simptomi koji su morili Abramovića i druga dva pregovarača popustili su do 13. ožujka.

Dnevnik.ba

01. lipanj 2023 09:15