StoryEditor

Pojedini republikanci najavili da će glasati za opoziv Trumpa

Piše D  /  13.01.2021., 07:01h

Od tih republikanaca, neki su se javno obavezali na opoziv Trumpa zbog poticanja njegovih sljedbenika na napad na američki Capitol, gdje su ubili policajca, provalili u kongresne dvorane i prijetili poslanicima. U svojim izjavama za javnost rekli su da se ne slažu s predsjednikom Trumpom, kojeg samtraju odgovornim za nerede 6. siječnja u kojima je poginulo pet ljudi.

Jedna od njih je predstavnica Wyominga Liz Cheney, koja je često kritizirala Trumpa, posebno u vezi s vanjskopolitičkim pitanjima, a nedavno je osudila njegove pokušaje da poništi rezultate predsjedničkih izbora.

"Predsjednik Sjedinjenih Država pozvao je ovu rulju, okupio svjetinu i zapalio plamen ovog napada. Sve što je uslijedilo bilo je njegovo djelo. Ništa se od ovoga ne bi dogodilo bez predsjednika. Predsjednik je mogao odmah i snažno intervenirati da zaustavi nasilje. Nije. Nikada nije došlo do veće izdaje predsjednika Sjedinjenih Država zbog njegovog ureda i njegove zakletve Ustavu. Glasat ću za opoziv predsjednika", rekla je Cheney.

S njom se slaže i predstavnik Illinoisa Adam Kinzinger koji se pridružio demokratima u pozivu potpredsjedniku Mikeu Penceu da se pozove na 25. amandman za uklanjanje Trumpa s funkcije

"U mojoj glavi nema sumnje da je predsjednik Sjedinjenih Država prekršio svoju zakletvu i podstakao ovu pobunu. Ako ove radnje nisu vrijedne opoziva, što onda jest. Glasat ću za opoziv.", rekao je Kinzinger

Jasan u svom stavu je i John Katko, predstavnik njujorškog 24. distrikta.

"Dopustiti predsjedniku Sjedinjenih Država da podstakne ovaj napad bez posljedica izravna je prijetnja budućnosti naše demokratije. Iz tog razloga ne mogu sjediti bez da nešto poduzmem. Glasat ću za opoziv predsjednika Trumpa", kazao je Katko.

Lisa Murkowski, senatorica iz Aljaske, također je najavila da će podržati Trumpovu smjenu.

"Želim da podnese ostavku. Želim da izađe. Nanio je dovoljno štete", rekla je Murowski.

Senator iz Nebraske Ben Sasse, koji je česti kritičar predsjednika i republikanaca koji se previše drže Trumpa, još uvijek nije zauzeo definitivan stav, ali je jasno da se koleba.

"Zastupnički dom Kongresa SAD-a, ako se okupi oko pitanja opoziva Trumpa, ima proces koji se mora ispoštovati. Sigurno ću razmotriti da li glasati za opoziv ili ne", rekao je Sasse.

Neodlučan je i senator iz Pennsylvanije Pat Toomey koji je nedavno rekao je Trump "pao u razinu ludila" od svog izbornog poraza 3. studenog.

"Mislim da je predsjednik počinio neizbježne prijestupe. Nisam siguran da je poželjno pokušati ga prisiliti da odstupi, nekoliko dana prije nego službeno bude morao predati vlast, tako da mi nije jasno koji je to najbolji put naprijed", rekao je Toomey.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:44