StoryEditor
snimka iz afrike

Pojavila se snimka Prigožina par dana prije pogibije: "Onima koji raspravljaju jesam li živ ili nisam..."

Piše desk  /  31.08.2023., 13:17h

Nova snimka Jevgenija Prigožina, čelnika ruske plaćeničke paravojske Wagner, objavljena je u četvrtak te ga prikazuje kako govori o prijetnjama njegovom životu samo nekoliko dana prije njegove smrti, navodno snimljena tijekom vožnje u Africi.

"Onima koji raspravljaju jesam li živ ili nisam, kako sam – trenutno je vikend, druga polovica kolovoza 2023., u Africi sam", govori Prigožin u kratkoj snimci koju je na Telegramu objavio kanal Grey Zone, povezan s Wagnerom. 

"Za ljude koji raspravljaju kako me obrisati, o mom privatnom životu, koliko zarađujem i drugome, sve je u redu", dodaje i mahanjem kameri završava video sniman u vozilu u pokretu. 

Prigožin na snimci nosi kamuflažnu odjeću i šešir, kao i sat na desnoj ruci, što odgovara njegovom izgledu na snimci objavljenoj 21. kolovoza na kojoj također tvrdi da je u Africi. 

Svjestan da mu je život u opasnosti?

Njegova referenca na "vikend" implicira da je video snimljen 19. ili 20. kolovoza, samo tri ili četiri dana prije no što su on i drugi istaknuti pripadnici Wagnera poginuli u padu zrakoplova sjeverno od Moskve 23. kolovoza. Njegove riječi dokazuju da je bio svjestan da mu je život u opasnosti. 

Skupina Wagner borila se za Rusiju u ratu u Ukrajini, no Prigožin je istovremeno bio kritičan prema obrambenim dužnosnicima u Moskvi te je predvodio kratku pobunu krajem lipnja.

Kremlj je odbacio "apsolutnu laž" da je Prigožin ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu se osvećivao, no objavio je da istraga pada aviona istražuje i mogućnost namjernog rušenja zrakoplova.

Prigožin je pokopan u utorak u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:55