StoryEditor
koridor vc

Pogledate kako izgleda novi tunel Ivan, uskoro završetak radova

Piše fena  /  02.08.2022., 18:27h

Završetak radova na novom tunelu Ivan planiran je krajem kolovoza ove godine kada bi izvođač trebao kompletirati i izvršiti primopredaju okončanih radova investitoru (JP Autoceste FBiH).

Ekipa Federalne novinske agencije - FENA danas je prva automobilom prošla kroz novi tunel Ivan gdje se izvode završni radovi.

Do stavljanja ove poddionice u funkciju (Tarčin - Ivan, LOT2, tunel Ivan) i njenog otvaranja za promet, kako su napomenuli iz Autocesta FBiH, neophodno je izvršiti tehnički pregled kompletne poddionice koji vrši posebna komisija formirana od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Na osnovu izvještaja te komisije, potrebno je pribaviti i upotrebnu dozvolu koja je preduvjet za puštanje u promet tog dijela autoceste.

Sve to su procedure koje iziskuju neophodan vremenski period tako da bi, ako ne bude nepredviđenih situacija, ova poddionica mogla biti otvorena krajem rujna ove godine.

Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH rade na ubrzanju radova na Koridoru Vc, te nastoje prevazići probleme nastale uslijed globalne svjetske krize i poremećaja u snabdijevanju s građevinskim materijalima.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionica Tarčin - Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan potpisan je 28. listopada 2019. godine.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Tunel Ivan je dvocijevni tunel s po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721,50 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761,50 m i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17.

Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m. Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj Austrijskoj Tunelskoj Metodi (NATM).

Po izlasku iz tunela trasa autoceste se privremenom prometnicom spaja s magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice. Privremena spojna cesta je dvosmjerna cesta sa po jednom trakom, duga je oko 700 m. Spojna cesta počinje od buduće kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M-17 i dalje se penje preko postojećeg potoka, mostom dužine 15 m, do platoa bočnog naplatnog mjesta Bradina.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:16