StoryEditor
medijska ofenziva

Pogledajte što su novo izmislili o Milanoviću u sarajevskoj spin kuhinji

Piše desk  /  10.05.2022., 07:07h
"Predsjednik Milanović ranije je odlikovao ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, Zoran Milanović postao je zvijezda ruskih medija”, piše za Istraga.ba novinar Avdo Avdić.

Ruski agent, tako već neko vrijeme HDZ-ovci oslovljavaju predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, aludirajući na njegova stajališta o rusko-ukrajinskom ratu, čiji se kraj ne nazire. Premda je Milanović još u veljači, na samom početku rusko-ukrajinskog rata, osudio rusku agresiju na Ukrajinu, naglašavajući da je u stalnom kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem, to po svemu sudeći nakon posljednjih sukoba između vladajućeg dvojca nije bilo dovoljno HDZ-ovcima koji od početka Milanovićeva predsjedničkog mandata tvrde kako je on povezan s utjecajnim Rusima. Pogotovo nakon izjava da Finskoj i Švedskoj ne treba odobriti ulazak u NATO dok međunarodna zajednica ne riješi pitanje Hrvata u BiH.

Sumnje da je Milanović povezan s utjecajnim Rusima javnim se prostorom zaista iznose godinama, a one polaze još od vremena kada je Milanović kao poduzetnik putovao u Moskvu, iz koje navodno i jesu krenule najave o njegovoj predsjedničkoj kandidaturi. I danas su u HDZ-u uvjereni da je Milanović na Pantovčak doveden uz potporu Rusa koji su mu financirali kampanju, premda za to ne postoji ni jedan opipljiv dokaz. Dokazano je zato da Milanović u posljednjih godinu dana ne prestaje izazivati pozornost, ne samo hrvatske nego i bosanskohercegovačke, a sada i europske, poglavito finske i švedske javnosti.

Milanovićevi potezi i učestali posjeti Hercegovini na noge su dizali bošnjačku političku elitu, a hrvatski analitičar Davor Gjenero nedavno je za sarajevske medije, analizirajući postupke predsjednika Milanovića, također ocijenio kako je on promotor proruske politike. Na tom tragu su i izjave novinara Gordana Malića koji je Milanovića označio drugim Putinovim čovjekom na Balkanu, s tim da prvu poziciju zauzima srpski predsjednik Aleksandar Vučić. S Vučićem Milanović dosad nije uspostavio nikakav odnos, ali se zato uspio sastati s Miloradom Dodikom, što je također izazvalo zgražanje u bošnjačkim medijima. Ovih dana medij Istraga.ba uvelike se raspisao o predsjedniku Milanoviću tvrdeći da je njegov savjetnik Orsat Miljenić, prema informacijama sigurnosnih agencija, imao kontakte s pukovnikom ruske službe GRU Dmitrijem Mokrovom. No, to je notorna laž.

“Predsjednik Milanović ranije je odlikovao ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, Zoran Milanović postao je zvijezda ruskih medija”, piše za Istraga.ba novinar Avdo Avdić. Inače je o novinaru Avdiću posljednjih godina nerijetko pisao portal Dnevno.ba, nazivajući ga neostvarenom osobom koja je svoj smiraj pronašla pod utočištem USAID-a.

“Imao je pristup institucijama i svim informacijama jer se predstavljao kao čovjek koji radi za američko veleposlanstvo te smo mu kao novinaru izlazili u susret i davali sve informacije, pa čak i one koje su predstavljale službenu tajnu”, tvrdio je za navedeni medij izvor iz bh. pravosuđa dodajući da su se u međuvremenu te njegove izjave o vezama s Amerikom ispostavile kao netočne, što je potvrdio i tuzlanski odvjetnik Faruk Balijagić. Prema pisanju tog medija, Avdić je s 40 godina krenuo od nule i pokrenuo vlastiti portal Istraga.ba, na kojem je ujedno i glavni urednik, no istovremeno se na Dnevno.ba tvrdi kako je Istraga.ba glasilo direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedovića Osmice koji je svojedobno uhićen pod sumnjom da je krivotvorio vlastitu diplomu. Iz tih medijskih napisa proizlazi da je novinar Avdić blizak s bošnjačkim političkim strukturama, koje definitivno nisu naklonjene Milanoviću.

S obzirom na to, valja reći da je njegov medij lažno izvijestio i kako je Milanović tijekom studenoga i prosinca prošle godine imao izravne kontakte s pripadnicima ruske vanjske obavještajne službe, a ruski obavještajci su, kako piše taj medij, vjerojatno djelovali pod lažnim imenima Igor Križajev i Andrej Svesotov. Uz to, neistinito se navodi i to da je Milanovićev savjetnik Miljenić imao kontakte s Mokrovom, potpukovnikom ruske vojne obavještajne službe GRU, koji je posljednjih godina služio u beogradskom veleposlanstvu Ruske Federacije.

Posebno je zanimljivo da je novinar Avdo Avdić u svojim ranijim tekstovima u kojima je nastojao kompromitirati Dragana Čovića i Milijana Brkića navodio ista ruska imena s kojima su se i ova dvojica – Čović i Brkić – navodno susretala prije Milanovića.

Avdićev medij nadalje tvrdi da je Milanović i tijekom lanjskog posjeta Kosovu imao kontakte s državljanima Ruske Federacije, a pozivajući se na dokumente sigurnosnih agencija, tvrdi se i da ruski veleposlanik u Hrvatskoj Andrej Nesterenko u diplomatskim krugovima Milanovića navodi kao velikog prijatelja Rusije i zagovornika njezinih interesa na Balkanu, kao i da Milanoviću Rusija daje neupitnu potporu u političkom djelovanju. Po tim bošnjačkim obavještajnim tezama, Milanović se baš po ruskom naputku zbližio s hrvatskom desnicom i braniteljskim udrugama, po njihovim uputama odlikovao je časnike HV-a i HVO-a te realizirao suradnju s Hrvatskim generalskim zborom, angažirajući se ujedno na zaštiti prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. U pozadini svega toga stoje predsjednikove veze s Dodikom, a on na taj način ojačava osovinu Dodik – Čović te propagira teze o rastu bošnjačkog nacionalizma. Po zagovoru neimenovanih ruskih financijera Milanović je navodno u veljači ove godine organizirao sastanak s vodstvom Hrvatskog generalskog zbora kojem su nazočili Ljubo Ćesić Rojs, general Mladen Kruljac i Frane Tomičić te predsjednik HGZ-a Marinko Krešić. Da Milanović propagira prorusku politiku na ovim prostorima, u Sarajevu zaključuju i na temelju toga što se otvoreno protivio Inicijativi triju mora, koja nije obuhvatila Rusiju, ali i iz toga što je predsjednik Republike povezan s Igorom Sečinom i Željkom Runjom koji godinama živi i radi u Rusiji, piše Dnevno.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:27