StoryEditor
tržište rada

Pogledajte koja su natraženija zanimanja u BiH, a u kojim oblastima je najviše nezaposlenih

Piše Fena  /  16.05.2022., 13:42h

Na osnovi podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, županijske službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

- Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalist. Osim tih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave – navodi Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), kako je dodao, jest za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

- Kada je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih s VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri – dodao je Bandić.

Kraj školske godine, podsjetio je Bandić, vrijeme je kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovome periodu postoji pojačan interes javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, te smo, u skladu s tim potrebama, ponovo pripremili podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, rekao je Bandić .

Izbor profesije je jedna od najvažnijih odluka koje maturanti trebaju donijeti u životu i zbog toga trebaju biti jako pažljivi kada budu donosili tu odluku.

- Kao i svake godine mi smo tu da im olakšamo tu odluku i damo kvalitetne informacije koje mogu pomoći u odabiru zanimanja. Kao i prošle godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije s tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaku županiju u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Također, kao i uvijek,dali smo na razini Bosne i Hercegovine pregled po 5 najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba – naveo je Bandić.

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći na web stranici http://www.arz.gov.ba/statistika/zanimanja/default.aspx?id=6470&langTag=bs-BA , priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Dnevnik.ba

01. lipanj 2023 06:52