StoryEditor
isječak iz filma

Pogledajte kako je Spacey ‘skinuo‘ Tuđmana, prikazana i kultna scena sa splitske rive

Piše desk  /  12.05.2022., 09:20h
U srijedu u 19 sati u zagrebačkom Branimir Centru održala se premijera filma Jakova Sedlara "Bilo jednom u Hrvatskoj"

Riječ je o igrano-dokumentarnom filmu čiji scenarij potpisuje Hrvoje Hitrec, a u kojem poznati glumac Kevin Spacey igra ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kao što se može vidjeti u isječcima iz filma, Spacey je odglumio Tuđmana i u sceni sa splitske Rive, na koju je stigao "Vlakom slobode" nakon operacije Oluja, kada Tuđman pita okupljene ljude: "Što mi preostaje još da vam obećam?", a Riva mu odgovara povicima "Vukovar, Vukovar!".

Osim toga, u isječcima iz filma može se vidjeti i scena u kojoj je Franjo Tuđman poručio da su Srbi nestali za "dva, tri dana" i da "nisu stigli pokupiti niti svoje prljave pare, niti gaće". 

Sedlar je u ponedjeljak gostovao u emisiji Bujica voditelja Velimira Bujanca, a isječci koje vam donosimo tom su prilikom prikazani upravo u toj emisiji.

"Bio sam dobar prijatelj i blizak suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana. Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo niti demokratske nezavisne Hrvatske, članice Europske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsjednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o cijelom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske. Bez tog konteksta nije moguće razumjeti priču. Film će bit zanimljiv upravo zbog toga. Tu je puno stvari koje treba kazati, pogotovo za mlade generacije i za publiku vani. Film će zbog Kevina Spaceyja igrati po cijelom svijetu",  objasnio je Sedlar.

Otkrio je i kako se Spacey, prije nego je pristao igrati Tuđmana, temeljito pripremio. O njemu je pročitao nekoliko knjiga i pogledao sve što je mogao na internetu.

"Došao je savršeno dobro informiran o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao igrati nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te osobnosti koju tumači. Znao je masu detalja. On apsolutno poštuje predsjednika Tuđmana, tako ga i igra", rekao je Sedlar.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 22:03