StoryEditor
segmenti s presice

Pogledajte kako je Dodik najavio scenarij iz 1992.: Preuzet ćemo kasarne u RS-u, postaviti svoje stražare...

Piše desk  /  15.10.2021., 09:34h
Nakon što je rekao da će snage RS-a preuzeti kontrolu nad kasarnama u tom entitetu, Dodik je najavio kako će se te kasarne staviti na raspolaganje novim strukturama Vojske RS-a i reći tko smije, a tko ne smije uć

- Upućujem te na ’92. godinu, kako su to uradili Slovenci, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon pitanja novinara Avde Avdića da objasni na koji će način pripadnike Oružanih snaga BiH izbaciti s teritorija RS-a ako se taj entitet povuče iz sporazuma o vojnim snagama na razini BiH.

- Znači, nasiljem, upitao je Avdo Avdić.

- Molim, odgovorio je srpski član Predsjedništva BiH.

- Upućujete na ’92. godinu, konstatirao je novinar portala Istraga. 

- Upućujem te kako su to Slovenci radili. Fino, zablokirali kasarne i rekli da ovi momci koji ne valjaju njima, a tu je bilo i Bošnjaka. Malo se sada i moderniziralo, rekao je Dodik.

U nastavku izjave Dodik je govorio o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH, tvrdeći da je 80 posto Srba ustvrdilo da želi napustiti vojsku na razini BiH. Zatim je dodao da će snage Republike Srpske preuzeti kontrolu nad kasarnama u RS-u.

- Pa ćemo staviti na raspolaganje novim strukturama Vojske RS-a te kasarne i ostalo i reći ćemo tko smije, a tko ne smije ući, kazao je Dodik.

Na konstataciju novinara Istrage da je to oružana pobuna, član Predsjedništva je rekao da nikoga neće dirnuti i da nikome neće faliti dlaka s glave.

Dodik je govorio i o susretu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Priznao je da je od Lavrova tražio pomoć, ali ne vojnu.

- Neku drugu pomoć jesam, vojnu nisam, rekao je Dodik ne precizirajući, i nakon ponovnih upita, koju je pomoć tražio.

- Tražio sam ekonomsku, ovakvu-onakvu. Zračnu. Sve što dođe iz Rusije, doći će avionom. Treba nam sanitetski materijal, treba ovo, treba ono, rekao je Dodik prije nego je prasnuo u smijeh.

Kasnije je dodao da je to samo šala. No, nekoliko puta tijekom svog obraćanja je kazao da se ne šali kada je u pitanju udar na institucije BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 01:50