StoryEditor
Pennsylvanija

Pogledajte kako je američki zatvorenik pobjegao iz zatvora: "Kao rak je hodao po zidu"

Piše desk  /  07.09.2023., 09:42h

Prošlog je tjedna iz zatvora u Pennsylvaniji pobjegao osuđeni ubojica. Danelo Cavalcante (34) popeo se između dva zida upirući se u njih rukama i nogama, a američki su mediji način na koji se penjao opisali kao "hod raka".

Radi se o ogromnom propustu ove američke kaznionice, s obzirom na to da je ranije ove godine drugi zatvorenik pobjegao iz zatvora na isti način. Zaposlenicu zatvora rekli su da je žilet-žica postavljena nakon prethodnog bijega, ali da očito nije bila učinkovita.

Postavili žilet-žicu

Vršitelj dužnosti upravitelja zatvora okruga Chester, Howard Holland, rekao je na konferenciji za novinare da je zatvor angažirao sigurnosne savjetnike nakon bijega Igora Boltea 19. svibnja, koji je policiji rekao da mu je u bijegu pomoglo iskustvo penjanja po stijenama.

"Iako smo vjerovali da su naše sigurnosne metode dovoljne, dokazano je suprotno. I sada ćemo brzo krenuti u unaprjeđenije sigurnosnih mjera", rekao je Holland.

Video koji je objavio zatvor prikazuje kako je Cavalcante "kako rak hodao po zidu, kroz žilet-žicu", dodao je Holland, stavljajući ruke na jedan zid, a noge na drugi zid kako bi se probio prema gore. Nakon što su došli do krova, oba su se zatvorenika mogla spustiti ljestvama do dijela zatvora koji nije čuvan.

Propust čuvara

Upitan kako je moguće da se bijeg ponovi tako brzo nakon prethodnog, Holland je odgovorio: "Mislili smo da smo poduzeli odgovarajuće napore da to spriječimo sa žilet-žicom." No dok se zatvor usredotočio na fizičke barijere, vršitelj dužnosti upravitelja rekao je da nisu uspjeli riješiti "ljudski element".

U trenutku bijega, nešto prije 9:00 po lokalnom vremenu, u promatračkom tornju nalazio se zatvorski službenik koji očito nije dobro nadgledao situaciju u zatvoru, za razliku od prvog bijega u kojem je zatvorenik uhvaćen u roku od pet minuta, kada je uočen na sigurnosnim kamerama. Službenik zadužen za propust trenutno se nalazi pod istragom.

Osuđen za ubojstvo djevojke pred djecom

Cavalcante je trenutno i dalje u bijegu, iako je prošlo tjedan dana od kada je pobjegao iz zatvora. Potpukovnik državne policije Pennsylvanije George Bivens rekao je novinarima da "možda ima problema s navigacijom" kroz gust šumovit teren i da se možda skriva u šupama ili drugim sličnim objektima.

U ponedjeljak je policija počela helikopterima i patrolnim vozilima prenositi poruku koju je snimila Cavalcanteova majka u Brazilu, a u kojoj ga poziva na predaju. Također, za informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja nudi se nagrada od 20.000 dolara.

Cavalcante je prošlog mjeseca osuđen na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za ubojstvo bivše djevojke Deborah Brandao u travnju 2021. pred njezino dvoje male djece.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:35