StoryEditor
konačno u uporabi

Pogledajte kako iz zraka izgleda dionica autoceste koja se sutra otvara u Posavini

Piše desk  /  29.09.2021., 12:29h
Na posavskoj ravnici sutra će biti otvoren most i međunarodni graničnog prijelaz Svilaj te 10,7 kilometara izgrađene autoceste od Odžaka do Svilaja.

Ova dionica na Koridoru 5C još od 2017. godine čeka na početak korištenja, s obzirom na to da do sada nije postojao most koji bi povezao BiH s Hrvatskom.

Ova dionica autoceste na sjeveru BiH financirana je sredstvima EBRD-a (40 milijuna eura), EIB-a (11,8 milijuna eura) i bespovratnih sredstava EU (17,4 milijuna eura) osiguranih u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan.

Kako su potvrdili iz Autocesta FBiH, sve je spremno za sutrašnje otvaranje novih kilometara autoceste, a čeka se odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev tog poduzeća da se plaćanje cestarine odgodi do 1. prosinca.

Novi most koštao je više od 44 milijuna KM, a granični prijelaz, koji se prostire na površini od 103.000 kvadratnih metara, 18,7 milijuna KM.

Carinska služba UNO i službenici Granične policije BiH bit će na GP Svilaj sutra od 9 sati, ali putnici će moći prelaziti tek nakon što se most na rijeci Savi i službeno otvori presijecanjem vrpce što je predviđeno sutra u 14 sati.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:50