StoryEditor

Poginulo najmanje devet osoba u eksploziji autobombe u Siriji

Piše D  /  17.12.2018., 08:12h

Prema izjavama svjedoka i izvorima iz pobunjeničkih skupina, eksplodirao je automobil koji je bio parkiran u blizini tržnice.

Prije nekoliko dana slične eksplozije potresle su područja na kojima se nalazi velik broj civila u gradovima Azazu, Raeu i al Babu u blizini turske granice, na dijelovima koje kontroliraju snage koje podržava Turska.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je prošle srijede da će njegova vojska u idućim danima pokrenuti operaciju protiv snaga YPG-a, milicije sirijskih Kurda, koje njegova zemlja smatra produžetkom Kurdistanske radničke stranke (PKK) - skupine koju zapad smatra terorističkom i koja je tri desetljeća vodila pobunu u Turskoj.

Stanovnici i pobunjenici na sjeverozapadu Sirije sumnjaju da je iza napada YPG, kako bi posijao strah i destabilizirao to područje prije početka turske ofenzive na područja koja kontroliraju istočno od Eufrata u sjevernoj Siriji.

"Sigurnosna situacija je nepodnošljiva. Hodamo ulicama u strahu i izbjegavamo sve parkirane automobile bojeći se da bi mogli eksplodirati", rekao je Reutersu stanovnik Afrina Ibrahimm Darwish,

Turska vojska je uz pomoć svojih saveznika, pobunjeničkih snaga u Siriji, u ožujku osvojila pretežno kurdski grad Afrin koji je do tada bio u rukama YPG-a, u velikoj ofenzivi koju je pokrenula u sjeverozapadnoj Siriji, gdje je Ankara stvorila de fakto tampon zonu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:39