StoryEditor
Ministar obrane bih

Podžić o naoružavanju Hrvatske i Srbije: „Hvala Bogu, imamo jakih prijatelja. U Turskoj sam potpisao sporazum...“

Piše desk  /  07.10.2021., 07:45h
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić pojasnio je u emisiji Pressing N1 televizije zbog čega je donio odluku o odgađanjuvojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije koja je trebala biti održana na Manjači.

“Donio sam odluku nakon što sam vidio da u Srbiji zadnjih dana imamo povećan broj zaraženih, evo danas (u srijedu) je preko 7.000 zaraženih koronavirusom, u Bosni i Hercegovini također je došlo do povećanja broja zaraženih, a jako mali broj naših vojnika je imuniziran. Konkretno, oko 19 posto vojnika iz BiH je cijepljeno“, izjavio je ministar obrane BiH.

“Znamo da Srbija ima veliki broj cijepljenih, ali ako imate 7.000 zaraženih, mislim da je to velika opasnost i ovo se prebacilo na političku liniju. Drugi razlog odgađanja vježbe je neusvajanje pror ačuna i malo sredstava u Ministarstvu obrane, tako da ima tu ozbiljnih razloga, ali ovo je osnovni razlog“, dodao je Podžić.

“Meni je bilo veliko razočaranje pismo koje sam dobio od Tegeltije, s obzirom na to da sam u odluci naveo da vježbu sa Srbijom odgađam, a ne da donosim odluku da se ona otkazuje. Vidim, neki mediji su rekli da sam donio odluku da se otkazuje; ja znam koje su moja ovlasti i što mogu uraditi. Imamo još tri mjeseca od 2021. godine da je izvedemo i nadam se da će se stanje popraviti i da ćemo realizirati vježbu do kraja godine. Razgovarao sam i s ministrom odbrane Stefanovićem. Zahvalio sam se jer je on dao korektno priopćenje. Prije 25 dana bio sam u posjetu vojsci Srbije i sve smo dogovorili i nema razloga izmišljati bilo što“, istaknuo je.

Hoće li se BiH uključiti u regionalnu trku u naoružanju?

S ovakvom politikom i blokadama proračuna ići će vrlo sporo. Hoćemo, i mi se uključujemo. Ne bih ja to nazvao utrkom u naoružanju. Bitno je da ni Srbija ni Hrvatska nisu probili kvote na osnovi sporazuma. Mi vršimo redovne inspekcije. Nije problem što se Srbija i Hrvatska naoružavaju, nego je problem što se BiH ne naoružava. Moram pohvaliti naše pripadnike OS BiH zbog njihovog angažmana. Oni nam otvaraju rata svugdje. Događalo mi se da američki predstavnici po 10 minuta zahvaljuju zbog naših sudjelovanja u mirovnim misijama. Hvala Bogu, imamo jakih prijatelja. Ja sam 3. ožujka u Turskoj potpisao sporazum s Vladom Turske koja će nam dati vojnu opremu u vrijednosti od 45 milijuna KM. Što sada OS BiH imaju? Helikoptera i tenkova ima dosta. Doduše, helikopteri nisu svi operativni, ali ih ima dovoljno za gašenje požara koji je bio ljetos. Ali nije bilo političke volje. Imamo dovoljno i oklopnih transportera. Mislim da ćemo iz Turske najviše nabaviti oklopna vozila.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:56