StoryEditor
ministar sigurnosti

Podžić: NATO će poslati vojnike u BiH u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta

Piše desk  /  20.07.2022., 11:14h

Kako će deklarativna podrška NATO Saveza Bosni i Hercegovini izgledati u praksi? Hoće li NATO slati oružje, ali i vojne snage u BiH? Koji će biti odgovor u slučaju ruskog veta na produženje misije Althea u BiH? To su teme o kojima je za N1 govorio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, podsjetivši na zaključke NATO summita održanog u Madridu krajem lipnja.

“Prezadovoljan sam NATO summitom u Madridu i onim što nam je obećano. Željezo se kuje dok je vruće, a ja sam bio jako operativan i organizirao odmah nakon toga mnogo sastanaka kako bi se krenulo u operacionalizaciju stvari riješenih u Madridu“, naveo je Podžić.

Ipak, sasvim jasno, Ukrajina ostaje prioritet za Alijansu, pa Podžić kratko dodaje i to da “ne možemo biti potpuno sigurni da stvari koje su obećane za BiH neće biti potrebno usmjeriti na druge strane”.

Dok ministar sigurnosti uvjerava kako ulazak u NATO ostaje prioritet na kojem će Bosna i Hercegovina itekako raditi, problem je nedostatak konzenzusa na tom polju.

“Iz NATO-a na unutarnje blokade reagiraju tako što pomažu na druge načine kada vide da postoji želja kod ljudi da se napreduje na tom putu, kada vide da naši vojnici u tim misijama ostvaruju odlične rezultate i koji su otvorili put i meni da od saveznika možemo tražiti pomoć”, govori Podžić.

Na upit N1 o tome kako bi takva pomoć trebala izgledati, te bi li NATO u slučaju pokušaja narušavanja teritorijalnog integriteta poslao vojnike u BiH, Podžić potvrdno odgovara.

“Hoće, čvrsto sam uvjeren da hoće. To je i jedna od mojih zabrinutosti koje sam iznio na summitu u Madridu. I dobio sam obećanje. U slučaju veta na misiju EUFOR-a u BiH u studenom saveznici imaju odgovor. To mi je čvrsto obećano i sa zadovoljstvom sam se po pitanju tog problema vratio u BiH”, prisjeća se Podžić.

Kao čvrsto opredjeljenje provedbi usvojenih zaključaka NATO-a u Madridu Podžić spominje i jučerašnji posjet jednog od najviših vojnih časnika saveza, Roba Bauera, Bosni i Hercegovini.

U kontekstu priče o ulasku zemlje u NATO, javnost još uvijek nije zaboravila na upozorenja ruskog veleposlanika Igora Kalabuhova.

“Rusija već reagira u BiH. Imamo ozbiljnih hibridnih akcija Rusije na području Bosne i Hercegovine. Branit ćemo se, a što je najvažnije – nećemo biti sami”, odgovara na to Podžić.

No, kako će i hoće li građani BiH to direktno osjetiti, Podžić nije precizirao.

“Može biti zavrtanja plina. Mi smo daleko od ukrajinske fronte da bismo imali napade. Ali, specijalne akcije su već počele i itekako se osjećaju. Hibridni rat od strane Rusije je itekako rasprostranjen na zapadnom Balkanu. Zbog opsega napada hibridnog djelovanja je na summitu u Madridu rečeno da je moguće da Alijansa primjeni član 5. Ugovora o obrani, a koji podrazumijeva kolektivnu obranu saveznika i njihovih partnera”, izjavio je Podžić za N1.

Jedan od zaključaka summita u Madridu je i da će se istočna granica saveznika ojačati skoro deseterostruko, pa stoga Podžić tvrdi da Rusi neće tek tako lako moći krenuti dalje od Ukrajine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:22