StoryEditor

Poduzetništvo - novi predmet u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu

Piše D  /  09.01.2018., 11:01h

U 32 srednje škole u Tuzlanskom kantonu uskoro će se izučavati predmet poduzetništvo, tvrde nadležni.

Vlada TK prihvatila je inicijativu Ministarstva gospodarstva da se poduzetništvo uvede u sve srednje škole na području TK, iako je u nekim školama ono već zastupljeno.

Predviđeno je da poduzetništvo bude izborni predmet. Razlog uvođenja novog predmeta je sve veći nedostatak određenih profila u Zavodu za zapošljavanje, ali i sve veći broj mladih koji odlaze iz BiH.

I kantonalne vlasti tvrde kako postoji velika potreba na području TK da se učenici dodatno educiraju iz predmeta poduzetništvo, kako bismo bili u korak s europskim državama, pišu Nezavisne novine.

"Očekujemo razvijanje poduzetničkih vještina kod učenika jer svakako postoji potreba, ne samo ovdje. Vrlo je bitno razvijanje poduzetničkih kompetencija za dalje osposobljavanje učenika za tržište rada, kako bi bili spremni da pokrenu svoje vlastite biznise", kazala je Adisa Gotovušić, stručna suradnica za podršku i razvoj malim i srednjim poduzećima u resornom ministarstvu.

Iako nadležna ministarstva smatraju da je ovo dobra ideja, struka misli nešto drugačije.

"Treba pozdraviti ovu odluku jer pokušava riješiti problem poduzetničke kulture, ali ostaje glavni problem da postoji bezbroj barijera koje ne dozvoljavaju mladim poduzetnicima da se aktiviraju, registriraju svoj biznis", smatra Admir Čavalić s Ekonomskog fakulteta Tuzla.

Čavalić naglašava da bi uvođenjem poduzetništva u škole trebalo prepisati praksu i iskustva razvijenih zemalja Europe jer se postavlja pitanje tko će djeci predavati poduzetništvo.

Ideju podržava i Kantonalna gospodarska komora, ali smatra da prvo treba uraditi elaborat pa vidjeti u koje škole uvesti taj predmet, jer on treba da bude izučavan tamo gdje učenici mogu nastaviti samostalno da privređuju i budu poduzetnici.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:06