Article_Top_970x250

Poduzetnik iz Posušja negira nezakonitosti projekta čiji je investitor: Hrvatske šume su me reketarile

drugoosumnjičeni

Poduzetnik iz Posušja negira nezakonitosti projekta čiji je investitor: Hrvatske šume su me reketarile

lip 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Večernji list

Jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine Milenko Bašić je drugoosumnjičeni u aferi Vjetroelektrane u kojoj je zbog primanja mita i trgovine utjecajem uhićena Josipa Rimac.

U okviru Bašićeve tvrtke Lager iz Posušja posluje i kompanija C.E.M.P. koja je bila investitor u sporni vjetropark Krš-Pađene. Ova kompanija je uložila u vjetroelektranu 1,8 milijardi kuna, HBOR joj je odobrio kredit u iznosu od 590 milijuna kuna.

Bašić je za Večernji list govorio o nedavnim događajima i uhićenjima, projektu vjetroelektrana, svojoj tvrtki i uspjehu, odnosu s Josipom Rimac i reketarenju koje je, kako kaže, trpio od Hrvatskih šuma.

Bašić je, s obzirom na to da se trenutačno nalazi u BiH, nedostupan hrvatskim istražiteljima, ali su ga službenici USKOK-a uspjeli kontaktirati.

"Obavijestili su me da imaju nalog za pretragu prostorija u kojima boravim u Zagrebu. To sam odmah i bez problema prihvatio jer nijedan postupak od početka projekta gradnje vjetroelektrane nije bio nezakonit", rekao je.

Njemu, kako kaže, nije jasno kako se to pogodovalo projektu izgradnje vjetroelektrane i išlo njima na ruku s obzirom na to da je projekt od 2003. godine čekao da ga netko preuzme i pokrene.

"Kroz svoj dugogodišnji rad, uspješno poslovanje, ali i odricanje stekao sam određenu imovinu koju sam u dobroj vjeri i namjeri uložio u projekt vjetroparka. Moja osobna ulaganja, naravno, nisu dovoljna za realizaciju ovako velikog projekta, stoga je bila nužna i podrška banaka koje su kreditirale moje tvrtke, ali i banaka koje su se uključile u projektno financiranje vjetroelektrane", pojasnio je Bašić.

Bašić je naglasio da za vjetroelektranu nijedna dozvola nije dobivena protuzakonito i da se nada da će tijekom istrage na vidjelo izaći opstrukcije i ucjene koje su postojale. A ucjene se odnose na Krunoslava Jakupčića, direktora Hrvatskih šuma kojeg je hrvatska policija također uhitila prilikom pretresa.

"Da, bilo je pritisaka na nas da platimo nešto dva puta. Tako su nas natjerali da im izgradimo ceste, predamo ih bez nadoknade i godišnje plaćamo oko milijun kuna Hrvatskim šumama. Kasnije nas je g. Jakupčić tražio i vršio pritisak da na te iste ceste još platimo i služnost na 30 godina ili nam neće dati suglasnost za uporabnu dozvolu", ispričao je bh. poduzetnik Milenko Bašić.

Bašić kaže da su njegova firma i cijeli projekt "opljačkani" jer nisu pristali platiti reket u iznosu od 1,5 milijuna kuna Hrvatskim šumama, da Josipi Rimac nije davao mito kako bi njegova tvrtka dobila taj posao, objašnjavajući da se ovakav projekt može realizirati samo uz poticaje, a da je njegova cijena zapravo bila najniža u povijesti Hrvatske.

"Siguran sam da će se iz snimljenih materijala jasno vidjeti što smo sve prolazili s birokracijom koja nas je ucjenjivala. Tada će biti jasno da smo mi tu oštećena strana jer nismo plaćali reket koji je od nas tražen", zaključio je Bašić.

Dnevnik.ba