StoryEditor

"Poduzet ćemo sve mjere da spriječimo masovni pokolj Armenaca od strane Azerbajdžana i Turske"

Piše D  /  04.10.2020., 07:10h

Zanemarujući francuski pokušaj posredovanja, suprotstavljene strane su se sedmi dan gađale raketama i projektilima.

Broj žrtava popeo se na najmanje 230 u borbama oko Nagorno-Karabaha, etničke armenske enklave unutar Azerbajdžana koja se odcijepila devedesetih godina.

Svaka strana je rekla da je uništila stotine tenkova one druge.

Azerbajdžanska strana tvrdi da je ostvarila pomak, a predsjednik Ilham Aliyev uputio je čestitke vojnom zapovjedniku zbog zauzimanja sela Karabaha.

"Azerbajdžanska vojska danas je podigla zastavu Azerbajdžana u Madagizu. Madagiz je naš", objavio je Aliyev na društvenim mrežama.

Dužnosnik armenskog Ministarstva obrane Artsrun Hovhanisjan rekao je da se situacija često mijenja. "U tako velikom ratu takve promjene su prirodne. Možemo zauzeti položaj, a zatim ga napustiti za sat vremena", dodao je Hovhanisjan.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan je rekao da se duž cijele fronte vode žestoki sukobi i da imaju značajne gubitke u ljudstvu, i vojne i civilne.

"Veliki dio vojne opreme više nije upotrebljiv, ali naš neprijatelj još nije uspio ostvariti nijedan strateški cilj", istaknuo je Pashinyan .

Armenske snage do sada nisu ušle u rat zajedno sa snagama Nagorno-Karabaha, ali Pashinyan je rekao da se radi o nacionalnoj borbi, usporedivši je s ratom s otomanskom Turskom početkom 20. stoljeća.

Njegovo Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će Armenija, kao jamac sigurnosti Nagorno-Karabaha, "poduzeti sve mjere" da spriječi "masovni pokolj" od strane Azerbajdžana i Turske.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:34