StoryEditor
parlament bih

Podržana inicijativa Dragana Čovića o prihvaćanju radne definicije antisemitizma

Piše Fena  /  26.07.2022., 17:41h

Na 20. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je delegatska inicijativa Dragana Čovića kojom se predlaže da Dom naroda PSBiH usvoji zaključak o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

U inicijativi se navodi i radna definicija antisemitizma koja glasi "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma, koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama Židovske zajednice te Židovskim vjerskim objektima".

K znanju je primljena Informacije Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji u Briselu o usvojenim rezolucijama o stanju ljudskih prava, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

U vezi sa točkom dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje pristiglog dopisa Inicijative za monitoring europskih integracija Bosne i Hercegovine, a koji se odnosio na učešće organizacija civilnog društva u proceduri imenovanja tri ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Komisija se, obzirom da ni na koji način nije nadležna drugim radnim tijelima PSBiH, proglasila nenadležnom za ovo pitanje.

Kako je konstatirano, Privremenu zajedničku komisiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje tri ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine imenovao je Predstavnički dom, odnosno Dom naroda PSBiH, pa, s tim u vezi, navedena Komisija sama uređuje Poslovnik o radu, koji bi trebao biti usuglašen s poslovnicima domova PSBiH.

Istovremeno, Zajednička komisija za ljudska prava podržava transparentnost i javnost rada komisija i svih radnih tijela PSBiH.

Zajednička komisija razmotrila je, primila k znanju i nadležnim institucijama uputila odgovore ili proslijedila pristigle dopise i predstavke građana.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 19:37