BLAGAJ, 25. listopada - Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je na tvrđavi hercega Stjepana Kosače (Stjepan grad) u Blagaju obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić.FOTO: FENA/EMANUEL SOCA -
StoryEditor
zbog sramnih napada

Podrška iz Viteza za Mostar: Hrvati nemaju potrebu falsificirati svoju povijest, spominju se prije početka islamske civilizacije uopće

Piše Desk  /  30.10.2021., 07:30h
Općinska organizacija Mladeži HDZ BiH Vitez pomno je pratila aktivnosti svojih kolegica i kolega iz Gradske organizacije Mladeži HDZ BiH Mostar koja je upriličila obilježavanje godišnjice smrti kraljice Katarine Kosače u njezinom rodnom Blagaju na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače uz polaganje cvijeća, paljenje svijeća i uz kulturno-umjetnički sadržaj, te iznošenje pojedinih podataka o njezinom životu i djelu.

Također, članovi viteške Mladeži su posljednjih godina sudjelovali u molitvama za Domovinu, kao i na posljednjoj 23. listopada ove godine na Bobovcu.

Razlog reagiranja Općinske organizacije Mladeži HDZ BiH Vitez i davanje podrške Gradskoj organizaciji Mladeži HDZ BiH Mostar je činjenica da je navedenu aktivnost Mladeži oštro osudila Koordinacija NVO Blagaj, te priopćenjem za javnost koje potpisuju Sead Salčin, Arif Fazlić i Avdo Idriz poručila da se radi o provokaciji građana Mostara i da takve skupove stanovnici Blagaja nikada neće prihvati. U nastavku ćemo informirati javnost, što je trojac poručio:

“…planirani sadržaj manifestacije sa jednonacionalnom ikonografijom, izmišljenim obilježjima Mostara i obilježjima paratvorevine Herceg Bosne na lokalitetu Starog grada Blagaja je bio politički skup sa folklornim sadržajima i iskrivljenim historijskim činjenicama, koji je imao za cilj provokaciju građana Grada Mostara… …Herceg Stjepan Kosača je bio veliki bosanski feudalac i mudar upravitelj koji je u svoje vrijeme spajao istočne i zapadne kulture. Njegov sin Ahmet paša Hercegović bio je veliki osmanski vezir, a kćerka Katarina Kosača-Kotromanić supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, na koju su građani Blagaja posebno ponosni. Iz naprijed navedenih razloga, kao i neprihvaćanja istinitih i historijskih činjenica iz prošlosti i presuda Međunarodnog suda u Hagu po pitanju Herceg Bosne, sadržaji koji imaju nisu dobrodošli na Starom gradu Blagaju”, navode iz Koordinacije NVO Blagaj. Poručuju da stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatiti održavanje ovakvih skupova, “jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva…“

S obzirom na apsolutne obmane i laži iznesene u priopćenju Koordinacije NVO Blagaj, organizacija Mladeži HDZ BiH Vitez ovom prilikom iznosi povijesne činjenice koje nitko tko zdravorazumski razmišlja i uz malo povijesnog znanja ne može osporiti.

ORGANIZACIJE MLADEŽI HDZ BiH NASTOJE BAŠTINITI KULTURU I TRADICIJU HRVATSKOG NARODA U BIH

Sva povijesna vrela ukazuju kako je hrvatski narod jedan od najstarijih europskih naroda uopće koji svoju povijesnu tradiciju baštini već gotovo 15 stoljeća i to upravo na ovim prostorima. Slijed povijesnih zbivanja učinio je da ovaj prostor bude stjecište različitih kultura i civilizacija, no unatoč tome Hrvati kao narod uspjeli su očuvati svoju narodnu i nacionalnu samobitnost koju žele uživati i danas. U tom pogledu, manifestacija koja je održana povodom godišnjice smrti kraljice Katarine Kosaće u njezinom rodnom Blagaju u organizaciji GO M HDZ BiH Mostar ne znači ništa drugo nego li njegovanje kulturno-povijesne i etno-nacionalne baštine hrvatskog naroda u BiH. 

HRVATI KAO NAROD SPOMINJU SE PRIJE POČETKA ISLAMSKE CIVILIZACIJE UOPĆE

Kao jedan od najstarijih europskih naroda koji je još u ranom srednjovjekovlju prihvatio sve vrijednosti zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga i kršćanske civilizacije, kako povijesna vrela ukazuju čak i prije početka islamske civilizacije uopće, s tako dugom i bogatom povijesti, Hrvati nemaju niti jedan razlog falsificirati vlastitu povijest niti povijesne činjenice prikazivati drugačijim nego što one jesu. Bosna i Hercegovina kao i svi njeni atributi državnosti toga vremena nedvojbeno su dio zapadnoeuropskog i kršćanskog civilizacijskog kruga pa u tom pogledu odavanje počasti kraljici Katarini Kosači, njenom rodnog gradu Blagaju kao i njegovanje ukupne kulturno-povijesne i etno-nacionalne baštine činimo s punim uvjerenjem u očuvanje i afirmaciju najvažnijeg dijela hrvatske materijalne baštine u BiH.

Državnost i osnovni simboli bosanske srednjovjekovne države prekinuti su dolaskom osmanlijskog okupatora i nametanjem islamskih vrijednosnih simbola i drugih elemenata državotvornosti atipičnih zapadnoeuropskom civilizacijskom i kršćanskom krugu kojemu je BiH tada pripadala, u tom smislu možemo govoriti o paradržavnosti i dokinutoj autonomnosti, ali nacionalni simboli hrvatskog naroda koji su se mogli vidjeti na održanoj manifestaciji su dio naše bogate nacionalne i povijesne tradicije tako da nikakve poruke kao pokušaj njihove difamacije neće promijeniti naša uvjerenja. O kraljici Katarini Kosači, njenoj obiteljskoj drami, kao i porukama koje je poslala iz progonstva već je sve rečeno, poznato i povijesno dokumentirano i u tom pogledu smatramo da kao hrvatski narod u BiH njegujemo sjećanja koja odražavaju povijesne i faktografske istine.

BOSNA I HERCEGOVINA JE I NAŠA DOMOVINA

Međutim, posve je jasno kako NGO sindikalizam u službi bošnjačke nacionalne mitomanije, koji svaku priliku pa tako i ovu, fabricirajući povijesne istine te nastojeći afirmirati vlastite nacionalne odrednice, nasrtajem na druge i one koji drugačije promišljaju Bosnu i Hercegovinu u njenoj ukupnosti, nastoji iskoristiti kao pokušaj diskvalificiranja hrvatskog nacionalnog bića u BiH suludim brbljarijama koje se o nama pričaju s namjerom da nas se ušutka samo zato što nam se kaže da smo fašisti, ustaše, UZP-ovci i slično. 

Svi narodi u svijetu imaju crnih točaka, mi priznajemo da postoje ljudi koji su počinili zlo, i nama i drugima, ali ne prihvaćamo, niti ćemo bilo kada prihvatiti  da bi takve ocjene trebale da igraju bilo kakvu ulogu kada se raspravlja o pitanjima sudbine našeg naroda, pitanjima slobode, pravde kao i ukupne nacionalne pozicije našega naroda u BiH. Takva nastojanja potonjih biti će još jača motivacija nama da snažno i bez ikakve zadrške činimo sve kako bi opstali i sačuvali sve ono što nas čini kao narod koji živi svoj na svome, bez ambicije da bilo kome drugome poručujemo što će raditi i s kakvim će uvjerenjima živjeti, stoji u priopćenju OO M HDZ BiH Vitez.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 13:18