StoryEditor
PRIJENOS NADLEŽNOSTI

Podnesena kaznena prijava protiv Dodika: "Napadnut je ustavni poredak, treba ukinuti RS, vrijeme je da slobodni svijet stane uz BiH"

Piše desk  /  14.12.2021., 09:27h
U ponedjeljak, 13. 12. 2021. godine, Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine je podnesena zajednička kaznena prijava udruge Žene žrtve rata i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji u zajedničkom priopćenju tih organizacija.

- Kaznena prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine službeni organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sustavno smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. 

Za nas secesija je u tijeku. Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, neovisnosti, suverenosti i državno - pravno - političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz RS. 

Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu od strane osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta RS od 10. prosinca 2021.

Smatramo da postoji osnovana sumnja kaznenog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili obrambene moći oružanoj pobuni, protuzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.

Odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, izravan su udar na Daytonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne odlučno reagirati i hitno poduzeti korake iz svoje nadležnosti. 

Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja nekakvih rokova. Jer glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Daytonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Jos jednom napominjemo da je entitet RS greška u unutarnjoj strukturi Bosne i Hercegovine koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Pravomoćno utvrđivanje genocida je dovoljna osnova za ukidanje entiteta RS.

Vrijeme je da pravosudni organi stanu uz svoju državu, Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da slobodni svijet stane uz državu Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da probosanske snage u i izvan Bosne i Hercegovine se okupe na jednom strateškom cilju, obrani države Bosne i Hercegovine - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 02:00