StoryEditor
potraga se nastavlja

Podmornici nema traga. Isteklo vrijeme u kojem je bilo kisika

Piše desk  /  22.06.2023., 14:03h

Vrijeme za petero putnika u podmornici Titan, koja je u nedjelju nestala u Atlantskom oceanu je isteklo, ako je vjerovati procjenama stručnjaka.

Američka straža predvidjela je ranije danas da će se zalihe kiseonika u podmornici Titan, koja je nestala u nedjelju, potrošiti najkasnije u 13.08 sati po našem vremenu. 

Nastavlja se potraga

Iako kisika navodno više nema, američka obalska straža nastavlja potragu za podmornicom i pretražuje dubine Atlantika. Prije nekoliko minuta u vodu je zaronio i francuski robot, koji može da se spusti na dubinu od 8.000 metara.

Obalna straža je preusmjerila dio svojih resursa kako bi pokušali da lociraju zvuke udaraca koji su se jučer mogli čuti tijekom potrage iz zraka.

Među putnicima koji su se u nedjelju ukrcali u podmornicu su i britanski avanturist, francuski ronilac, kao i otac i sin porijeklom iz Pakistana.

Sumnja se da se podmornica, koja se izgubila u nedjelju navečer, zaglavila u olupini Titanika dok je bila na ekspediciji, da se dogodio kvar i da je izgubila vezu, ili da je samo jednostavno izgubila vezu sa centralom, ali i dalje funkcionira.

Što će biti sa putnicima sada kada su ostali bez kisika?

Dr. Kenn Ledez, stručnjak za hiperbaričnu medicinu, govorio je koji su faktori u igri za putnike u nestaloj podmornici.

On je rekao da će preživljavanje nakon nestanka kisika ovisi od metabolizma svake osobe i neki će možda preživjeti duže od drugih.

- To nije kao gašenje svjetla, više je kao penjanje na planinu. Uradit će sve što mogu da smanje potrošnju kisika, odmarat će se, pokušat će da budu što opušteniji i smireniji - rekao je Ledez za BBC.

On je dodao da previše aktivnosti može izazvati povećanje metabolizma i stvoriti više ugljik-dioksida.

Dr. Ledez je istaknuo da bi "hipotermija mogla da bude njihov prijatelj".

- Postoji mogućnost ako se dovoljno ohlade i izgube svijest, mogli bi to da prežive. Otkucaji srca mogu biti veoma spori kada je hladno - rekao je on.

Na pitanje mogli li da prežive sedam dana nakon isteka kisika, doktor odgovara da sumja u to. 

- Ali neki mogu da prežive duže od drugih - zaključio je doktor.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:15