Article_Top_970x250

PODIGNUTE PRVE OPTUŽNICE Jesu li Rusi zaista pomogli Trumpu da pobijedi Hillary?

pokrenuta istraga

PODIGNUTE PRVE OPTUŽNICE Jesu li Rusi zaista pomogli Trumpu da pobijedi Hillary?

lis 28, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Velika savezna porota u Washingtonu odobrila je prve optužnice u istrazi navodnog ruskog miješanja u predsjedničke izbore SAD-a 2016. godine, izvijestio je CNN, a prenosi Reuters.

Optužbe su zapečaćene po nalozima federalnog suca i nije poznat njihov sadržaj, ističe CNN dodajući kako svatko tko se suočava s optužbama može biti uhićen u ponedjeljak.

Američke obavještajne agencije zaključile su u siječnju kako se Rusija miješala u izbore kako bi pomogla predsjedniku Donaldu Trumpu pobijediti demokratskog kandidata Hillary Clinton kroz kampanju hakiranja i objavljivanja neugodnih poruka e-pošte te širenje propagande putem društvenih medija kako bi diskreditirala kampanju.

Posebni savjetnik Robert Mueller istražuje jesu li se službenici Trumpovih kampanja urotili i podržavali ta ruska nastojanja.

Kremlj odbacuje optužbe

Istražuju se i drugi mogući zločini, uključujući i opstrukciju pravde, pranje novca i utaju poreza. Muelerov glasnogovornik Peter Carr odbio je komentirati Reutersu izvješću CNN-a u petak.

Trump je odbacio tvrdnje da se njegova kampanja urotila s Rusima i osudio istrage o tom pitanju kao lov na vještice. Kremlj je odbio optužbe.

Muellera je imenovalo Ministarstvo pravosuđe u svibnju da vodi istragu nakon što je Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya koji je vodio federalnu istragu o mogućoj suradnji s Rusijom.

U srpnju su agenti FBI-a upali u kuću Trumpovog bivšeg menadžera kampanje Paula Manaforta u Virginiji, čiji je poslove i prijašnji angažman za prorusku političku stranku u Ukrajini istraživao Muellerov tim.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250