Article_Top_970x250

Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa trošarinskih proizvoda

TUŽITELJSTVO BIH

Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa trošarinskih proizvoda

srp 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe koje se terete za organizirani kriminal i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Optužnica je podignuta protiv Seida Papračanina (1981.), Ifeta Papračanina (1959.), Tomislava Matića (1940.) i Borica Čate (1989.), te pravne osobe B-Label d.o.o. Vitez.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina, tijekom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu u više poduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

Navedeni duhan su, protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja trošarine koja je na 1 kilogram duhana, tijekom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu proračuna i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju trošarina u iznosu od oko 3,2 milijuna KM.

Optužena pravna osoba, poduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije vršeno je na području Tuzle.

Tijekom provođenja akcije u ovom predmetu policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa trošarinskih proizvoda.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, priopćeno je iz ove institucije.

Dnevnik.ba