StoryEditor

Podignuta optužnica protiv "zeničkog ISIL-ovca": Mirza Kapić planirao napad na džamiju

Piše desk  /  10.01.2024., 15:38h

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mirze Kapića rođenog 1980. u Banjoj Luci - nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizam.

Optuženi se tereti da je sredinom 2023., na području Bosne i Hercegovine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno sa njemu poznatim osobama koristeći internet aplikacije, putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju "Bosna" u Zenici.

Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH, koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. "ISIL-a", kao i radi kažnjavanja pripadnika IZBiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH.

Optuženi se tereti da je preduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma i prijetio da će počiniti krivično djelo terorizma, čime je počinio krivično djelo "terorizam" iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji na strani džihadističkih terorista i nedozvoljenog držanja oružja.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 22:24