StoryEditor
mostar

Podignuta optužnica protiv Slovenca iz Stoca zbog utaje poreza

Piše fena  /  30.11.2023., 18:06h

Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) nakon provedene istrage podiglo je optužnicu protiv slovenskog državljanina Igora Ferjana, rođenog u Ljubljani 1963. godine, nastanjenog u Stocu, zbog osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo “porezna utaja”, a koju je Županijski sud u Mostaru potvrdio u cijelosti.

Optužnicom se Ferjan tereti da je u vremenskom razdoblju od 9. svibnja 2011. godine do 19. travnja 2018. godine kao porezni obveznik, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dohodak, ne dajući zahtijevane podatke o svom stečenom oporezivom prihodu koji je od utjecaja za utvrđivanje porezne obveze, postupio suprotno Zakonu o porezu na dohodak FBiH, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dohodak, na svoj osobni tekući račun primio gotovinske uplate novca za navedeno razdoblje u ukupnom iznosu od 4.268.070,29 eura, što po srednjem tečaju iznosi 8.347.619,91 maraka.

Za tako ostvareni prihod nije podnio godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak nadležnoj ispostavi Porezne uprave, na koji način je izbjegao platiti porez na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti, tako da ukupni iznos izbjegnutog plaćanja poreza na dohodak iznosi 834.762 marke, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva HNŽ-a Mostar.

Na taj način stekao je protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a istodobno za naznačeno razdoblje oštetio proračun i izvanproračunske fondove u Federaciji BiH, jer je porez na dohodak trebao prijaviti i platiti u visini od deset posto od porezne osnovice i to: javni prihod proračuna HNŽ-a za novčani iznos od 509.121,34 marke i proračun Općine Stolac za novčani iznos od 325.640,66 maraka.

Dakle, na opisani način optuženi Igor Ferjan za sebe je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji, ne dajući zahtijevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obveza, a iznos obveze čije je plaćanje izbjegao prelazi 200.000 maraka.

Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženog u ukupnom iznosu od 834.762 marke.

Dnevnik.ba

26. srpanj 2024 23:48