StoryEditor
hrvatska

Podignuta optužnica protiv Kodžomana, Peras i Zdravka Mamića

Piše fena  /  09.05.2024., 21:27h

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana, aktualne predsjednice Dinamove Uprave Vlatke Peras te odbjeglog Zorana Mamića zbog isplate klupskog novca informatičaru Franji Vargi.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo da se Kodžoman, Peras i nekadašnji izvršni dopredsjednik Dinama te kasniji Dinamov savjetnik Zdravko Mamić terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, prenosi Hina.

Optužnica, podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom, tereti Kodžomana i Peras kao članicu uprave kluba zaduženu za odjel nabave, kao i Mamića kao stvarnog nalogodavca, voditelja poslovanja i tadašnjeg savjetnika uprave, da su postupali protivno svojim dužnostima iako su svi troje bili dužni donositi odluke i voditi poslove u interesu nogometnog kluba.

Tužiteljstvo precizira kako se Kodžomana i Peras tereti da su na Mamićevo traženje odobravali njegove narudžbe te plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret Dinamovih financija, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe Dinama već za potrebe Mamića.

Dinamo je takvim radnjama, ističe tužiteljstvo, oštećen za ukupni iznos od 72.171 eura, koliko iznosi i Mamiću tako pribavljena nepripadna imovinska korist.

Prema pisanju medija, istraga u ovom slučaju pokrenuta je zbog optužbi za isplatu 600.000 kuna klupskog novca informatičaru Franji Vargi koji je fabricirao SMS poruke koje su Zdravku Mamiću trebale poslužiti kao dokaz da je žrtva montiranog procesa.

U tijeku suđenje za aferu ‘‘Dinamo 2‘‘

Visoki kazneni sud potvrdio je u listopadu 2021. godine prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda kojom je bivši policijski informatičar Franjo Varga osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač Blaž Curić na dvije godine zatvora zbog sprečavanja dokazivanja u aferi SMS.

Na osječkom Županijskom sudu u tijeku je suđenje za aferu ‘‘Dinamo 2‘‘, u kojoj se za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, sudi u odsutnosti braći Zdravku i Zoranu Mamiću koji su u bijegu u Bosni i Hercegovini. Uz njih, optužnicom su obuhvaćeni i Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo ih tereti da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je NK Dinamo pritom neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom pa je sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina. Krivnju je, potkraj studenog, priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 15:46