Article_Top_970x250

Podignuta optužnica protiv Keserovića: Na snimci je pozivao na ubijanje kršćana

bh. isilovac

Podignuta optužnica protiv Keserovića: Na snimci je pozivao na ubijanje kršćana

ožu 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Tužitelj i šef Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podignuo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića, rođenog 1994. godine u Zavidovićima, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je početkom 2013. godine otišao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju, s namjerom da se priključi strukturama tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. 

Nakon što se priključio navedenim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama terorizirali stanovništvo, optuženi je, zajedno s drugim osobama iz BiH, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji, u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u jedinici Bate Commandos koja je kasnije promijenila ime u El Aksa, sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a koncem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran pravosuđu BiH.

Također, optuženi se tereti da je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i putem interneta distribuirao video snimku u kojoj osobno poziva na ubijanje kršćana, te navedenom porukom izravno poticao druge na izvršenje kaznenog djela terorizma.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, te javno, putem sredstava informiranja, uputio poruku javnosti, koja je imala za cilj poticanje drugih na izvršenje kaznenog djela terorizma, čime je počinio kazneno djelo organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. KZ BiH, a i u vezi s kaznenim djelom terorizma iz članka 201. KZ BiH, kao i kazneno djelo-Javno poticanje na terorističke aktivnosti iz članka 202a. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, pripćeno je Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba