Article_Top_970x250

Podignuta optužnica protiv Iranca zbog krijumčarenja migranata

balkanska ruta

Podignuta optužnica protiv Iranca zbog krijumčarenja migranata

pro 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Hameda Raygana, rođenog 1978. godine u mjestu Vashemiran, državljanina Islamske Republike Iran, koji se tereti za krijumčarenje ljudi.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prijevozom kroz teritoriju BiH, omogućio nezakonit boravak jedanaest migranata, državljana Irana, Bangladeša i Afganistana, te ilegalno prebacivanje migranata s namjerom njihovog daljeg prebacivanja preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku do krajnjeg odredišta Italije, prenosi Fena.

Prema navodima optužnice, optuženi je tijekom listopada 2018. godine, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom iz R Srbije, koja je prethodno ilegalno prevela grupu migranata preko državne granice iz R Srbije u BiH, migrante preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu u blizini Zvornika te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u BiH.

Za opisanu kaznenopravnu radnju optuženi je uzeo dio dogovorenog novčanog iznosa, uz dogovor za isplatu ostatka prilikom dolaska u Sarajevo.

U izvršenju kaznenog djela optuženi je otkriven kontrolom od policijskih službenika PU Kladanj.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja ljudi, optužnica u ovom predmetu proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250