Podignuta optužnica protiv Inje Bašića iz Posušja zbog milijunske utaje poreza, skupe automobile od njega kupovali treneri i nogometne zvijezdeARHIVA
StoryEditor
KRALJ LIMUZINA

Podignuta optužnica protiv Inje Bašića iz Posušja zbog milijunske utaje poreza, skupe automobile od njega kupovali treneri i nogometne zvijezde

Piše desk  /  20.09.2022., 13:38h

Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90-ih, navodno je financirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana (1971., 1973., 1972., 1972., 1980., 1975., 1982., 1971., 1989., 1975., 1973., 1983., 1985.) i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja isprave, poticanja na krivotvorenje isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te utaje poreza ili carine. 

Riječ je o skupini povezanoj s trgovcem luksuznim automobilima Ivanom Injom Bašićem, koji je bio uhićen 2019. godine.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, precizirao kako Bašića tereti da je od siječnja 2018. do 24. lipnja 2019. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.

Izdavali račune 'nestajućih' tvrtki 

Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile 'nestajuća' trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih 'nestajućih' tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije, trećeokrivljeni 50-godišnjak je obavljao plaćanja s fiktivnih računa 'nestajućih' tvrtki, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore 'nestajućih' društava.

Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili proračun za najmanje 2,8 milijuna kuna, pri čemu je 14. okrivljena tvrtka utajila nešto više od milijun kuna PDV-a, a tvrtka pod kontrolom osmookrivljenog 51-godišnjaka 1,6 milijuna kuna. Još 115 tisuća kuna prema optužnici utajila je 15. okrivljena tvrtka.

Uvozili Nissane iz Nizozemske 

Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i nekadašnji trener GNK Dinama Nenad Bjelica.

Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.

Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.

Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90-ih, navodno je financirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.

Uz to, Bašić i ostali okrivljenici se terete da su se nepripadno okoristili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanje poreznih i carinskih davanja na štetu državnog proračuna prilikom uvoza novih automobila Nissan Infiniti Q50 iz BiH u Hrvatsku radi njihove daljnje prodaje.

Bašić se Uskokovom optužnicom tereti da je preko svoje tvrtke uvezao iz Nizozemske u BiH 98 Nissana, od kojih su njih 48 prevezli u Hrvatsku, a za koje su lažno navodili da su iz BiH bili prodani fiktivnom – tzv. 'nestajućem' trgovačkom društvu iz Bugarske.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili proračun za najmanje 900 tisuća kuna.

Tko je Inja Bašić?

Ivan Bašić brat je Milenka Bašića, bosansko-hercegovačko poduzetnika kojeg USKOK istražuje u aferi Vjetroelektrane, piše Telegram. U lipnju 2012. pred sjedište jedne od njegovih firmi bačena je bomba, a još ranije sudilo mu se u postupku u kojem je prvooptuženi bio Željko Maglov, tadašnji zapovjednik 73. Bojne vojne policije HV-a. 

Sumnjalo se da su tijekom 1997. iz Posušja u BiH u Hrvatsku prevezli određeni broj automobila nepoznatog porijekla, odnosno vjerovalo se da su u pitanju ukradena vozila. Na njih su montirali registracijske oznake HV-a, a preko granice su ih prevozili ljudi odjeveni u vojne odore kako bi izbjegli bilo kakve kontrole, piše Telegram. Dio tih automobila završio je, prema optužnici, i kod Bašića.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:22