Article_Top_970x250

Podignuta optužnica protiv državljanina BiH, sudjelovao je u formacijama koje pripadaju ISIL-u

tužiteljstvo bih

Podignuta optužnica protiv državljanina BiH, sudjelovao je u formacijama koje pripadaju ISIL-u

lip 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Muharema Dunića (1974). Tereti se da je sudjelovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu ”ISIL“-a.

Optuženi se tereti da je tijekom 2014. godine sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL“-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata, tzv. ”Islamske države”, na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza struktura “ISIL”-a, optuženi je početkom 2019. godine zarobljen od strane pripadnika kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dnevnik.ba