StoryEditor
CRNA GORA

Podgorica blokirana: Počeo veliki prosvjed protiv vladajućih jer podržavaju Rezoluciju o Srebrenici

Piše Desk  /  22.05.2024., 19:44h

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je s nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. svibnja od 19 sati, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajući se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori prosvjeda.

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras u 19 sati održava se okupljanje građana zbog nezadovoljstva najavom izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, prenose Vijesti.

Veliki broj policajaca s opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova. 

Policija: Nisu prijavili skup 

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa osigurava uniformirana policija, prenose Vijesti.

Iz Uprave policije su ranije danas kazali da okupljanje nije prijavljeno.

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca sudionika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je s nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajući se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

"Spajić pokazao da ne uvažava žrtve srpskog naroda" 

Oni su poručili da „podnošenjem prijedloga rezolucije o Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović, a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

UP je ranije danas priopćila da će snimati to okupljanje, od 18 sati do završetka okupljanja.

Podgorica blokirana

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca osiguranja od 18 sati sljedeće ulice će biti zatvorene za prometj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizira suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će poduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te osiguranja stabilnog javnog reda i mira, kao i lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u priopćenju UP-a.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:51