StoryEditor

Počinju razgovori o razvojačenim braniteljima po županijama, prvi danas u Bihaću

Piše D  /  04.09.2019., 07:09h

Predstavnici Federalnog ministarstva za branitelje i Radne grupe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za Zakon o razvojačenim braniteljima od 4. rujna počinju s obilaskom županija.

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja branitelja, razgovarat će se o implementaciji Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kao i pokretanju izmjena Zakona o dopunskim pravima branitelja, kako bi se na odgovarajući način zbrinuli branitelji starosti do 57 godina života koji nemaju posao, odnosno primanja, piše Faktor. 

Podsjećamo, razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i više, a nemaju nikakvih primanja, a kojih je oko 20-ak tisuća rješavat će se kroz Zakon o razvojačenim braniteljima. 

- U obilazak županija krećemo u srijedu, 4. rujna i najprije ćemo boraviti u Unsko-sanskoj županiji, u Bihaću. Tema će biti implementacija Zakona o razvojačenim braniteljima, prije svega da pratimo realizaciju federalnog zakona, a druga tema su izmjene i dopune županijskih zakona o dopunskim pravima branitelja. Mi smo preporučili da se kroz te izmjene prioritetno obuhvate razvojačeni braniteljji mlađi od 57 godina koji su oboljeli od teških bolesti. Preporučili smo da se, ukoliko ima sredstava, vodi računa i o drugim razvojačenim braniteljima, govori Bukvarević.

Dodaje kako je prije planiranih posjeta dogovoreno da se svim županijskim vladama uputi zahtjev da se u proračunu za iduću godinu kroz zavode za zapošljavanje osiguraju programi zapošljavanja za razvojačene branitelje mlađe od 57 godina.

Kaže da će nakon posjeta USŽ o braniteljskim zakonima razgovarati s predstavnicima Sarajevske županije, 5. rujna. U Tuzlansku županiju idu 9. rujna, 11. rujna u HNŽ, odnosno Mostar. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:23