Article_Top_970x250

Počinju radovi na izgradnji i opremanju prihvatnog centra za migrante Lipa

migranti u bih

Počinju radovi na izgradnji i opremanju prihvatnog centra za migrante Lipa

sij 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Na današnjem sastanku održanom u Bihaću dogovoreni su konkretni pravci djelovanja i aktivnosti svih nositelja vlasti i institucija koje će u sklopu svojih nadležnosti pristupiti opremanju stavljanju u funkciju improviziranog kampa Lipa za smještaj migranata.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, zajedno s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, načelnikom Združenog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, predstavnicima Unsko-sanske županije, međunarodnih organizacija i Delegacije EU obišao je danas lokaciju improviziranog kampa Lipa. Cilj posjeta je bio uspostava i dogovor oko funkcioniranja improviziranog kampa Lipa, koji je uspostavljen od strane OSBiH. U narednim danima će se izvršiti premještaj migranata koji se još borave na lokaciji COVID šatorskog naselja Lipa, a koji je uništen u nedavnom požaru. 

U improviziranom kampu bit će osigurani osnovni uvijeti za život do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Vijeća ministra BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH tražilo je od Oružanih snaga BiH, kroz zakonske mehanizme, da se upotrijebe resursi inžinjerije koji bi izvodili radove na sanaciji pristupnog puta prema lokaciji Lipa te radove za uspostavljanje opskrbe vodom i električnom energijom. Svim prisutnima je predložen Memorandum o suradnji na uspostavi i funkcioniranju improviziranog šatorskog naselja za smještaj migranata kojim će svi sudionici, u sklopu svojih nadležnosti, dati doprinos u što bržem i efikasnijem uspostavljanju osnovnih uvijeta za smještaj migranata te pristupiti građevinskim radovima izgradnje PPC Lipa.

U tijeku sutrašnjeg dana će već biti pokrenute konkretne aktivnosti koje će doprinijeti bržoj realizicaciji svih dogovorenih zaključaka. Svi sudionici su pokazali spremnost da daju maksimalan doprinos rješavanju novonastale situacije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dnevnik.ba