StoryEditor
opći izbori

Počinje utrka za glasove birača u BiH i dijaspori

Piše desk  /  02.09.2022., 07:37h

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se drugog listopada

Danas počinje još jedna utakmica, ona između bh političara. Politički subjekti će imati točno mjesec dana da biračima predstave svoje programe, kandidate i vizije. Iako postoje jasni rokovi propisani Izbornim zakonom, istraživanje Koalicije "Pod lupom" pokazalo je da predizborne aktivnosti uveliko traju. A mandatom, kojem se bliži kraj, bavio se "Istinomjer" koji je istraživao koliko su se političari držali predizbornih obećanja iz proteklog izbornog ciklusa.

Čak 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje zabilježili su promatrači različitih nevladinih organizacija od kraja srpnja do kraja kolovoza. 185 je slučajeva zloupotrebe javnih resursa - od iznenadne "pete brzine" u infrastrukturnim radovima, presijecanja vrpci, dodjeljivanja različitih vidova pomoći, poručuju iz koalicije "Pod lupom". Sve dokaze dostavili su SIP-u, piše BHRT.

"Ono što je slučaj više nego ikada prije jest da je ona počela znatno ranije, pogotovo to ste svjedočili kroz društvene mreže, plaćeno oglašavanje koje je zabranjeno, a svjedočili smo i kroz promociju određenih kandidata, prije svega za članove Predsjedništva BiH koji su imali zapravo neskrivenu kampanju, putovali širom zemlje, radili promotivne karavane svoje kandidature", kazao je Dario Jovanović iz Koalicije Pod Lupom.

Sve su to dodatni zadaci za Središnje izborno povjerenstvo, koje je zaduženo za kažnjavanje kršenja izbornih nepravilnosti. Predsjednik SIP-a Suad Arnautović pozvao je političke subjekte da se pridržavaju pravila igre, te ih još jednom podsjetio što se sve ne smije.

"Nije dozvoljeno lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjati, prekrivati, uništavati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, vršiti bilo kakav pritisak na novinare", kazao je Suad Arnautović, predsjednik SIP-a BiH.

Političke stranke koje imaju svoje predstavnike u Vijeću ministara na Općim izborima 2018. dale su 189 obećanja. Prema podacima Istinomjera, potpuno ih je ispunjeno samo šest, a većim dijelom pet, što ovaj saziv stavlja na samo dno ljestvice.

"Teško je naći argument u prilog tome da je ovaj saziv Vijeća ministara nešto što se ne bi smjelo ponoviti u ovoj zemlji nikako u narednom periodu tko god gore bude sjedio nakon ovih izbora", kazao je Denis Čarkadžić, analitičar portala Istinomjer.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se drugog listopada. Pravo glasa ima 3.368.666 birača, a njih 69.966 registrirano je za glasanje van zemlje. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:40