StoryEditor

Počinje registracija birača u BiH za izbore u Hrvatskoj

Piše D  /  03.06.2020., 08:06h

Veleposlanstvo Hrvatske u BiH priopćilo je da će registracija trajati do 24. lipnja i pozvala hrvatske državljane da to učine.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, dok državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u toj zemlji i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnu kartu moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, priopćeno je iz hrvatskog veleposlanstva u BiH.

Po službenoj dužnosti će biti registrirani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a podnijeli su zahtjev za e-osobnu kartu.

U priopćenju se navodi i da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu kartu s prebivalištem u BiH, svoje pravo mogu ostvariti na dan održavanja izbora, potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Birači koji žele da glasaju na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta registracije birači mogu podnijeti osobno, poštom, faksom ili mejlom, najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH ili nadležnoj kancelariji uprave u Hrvatskoj, ako će na dan izbora boraviti u toj zemlji.

U priopćenju se navodi da zahtjevi moraju biti lično potpisani i dostavljeni uz kopiju važeće osobne karte ili putovnice.

U priopćenju je navedeno da se zahtjevi mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH, te na internet stranici Ministarstva uprave Hrvatske (uprava.gov.hr).

Predsjednik Hrvatske donio je 20. svibnja odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Hrvatski sabor koji će na biračkim mjestima u Hrvatskoj biti održani 5. srpnja, dok će na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih kancelarija Hrvatske u inozemstvu biti omogućeno glasanje 4. i 5. srpnja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:47