StoryEditor

Počinje gradnja 200 metara dugog vijadukta iznad Rodoča

Piše D  /  11.08.2020., 09:08h

Radovi na izgradnji južne obilaznice Mostara nastavljaju se tijekom idućih nekoliko dana. Naime, već ovog tjedna bit će potpisan ugovor za nadzor na izgradnji poddionice Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi, najavio je ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, piše Večernji list BiH

Nastavak izgradnje

“Izgradnja poddionice Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi, dužine oko 1,5 km, obuhvaća i izgradnju trase u dužini oko 1,3 km te izgradnju vijadukta Marijanovića Draga dužine L=oko 200 m. Ugovor za radove zaključen je s izvođačem JV Hering d. d. Široki Brijeg & KTM Brina d.o.o. Posušje. Vrijednost ugovora iznosi 7,625.528,90 KM bez PDV-a, a rok za izvođenje je 18 mjeseci. U tijeku su pripremne aktivnosti za početak radova”, ističe Lasić. Dodaje kako se za početak radova čeka samo na potpisivanje spomenutog ugovora o nadzoru. “Odlukom Vlade Federacije BiH od 28. veljače 2019. godine o usvajanju programa utroška sredstava ‘Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta’ za 2020. godinu za projekt izgradnje južne obilaznice Mostara osigurana su sredstva u iznosu od 2,000.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 1,000.000 namijenjen za eksproprijaciju, 1,000.000 KM za radove i nadzor. Iz ovih sredstava financiran je nadzor nad izvođenjem radova na dionici Međine - Miljkovići u iznosu od 159.020,55 maraka.

Osigurana sredstva

Također će se iz osiguranih sredstava financirati ugovor za nadzor na izgradnji poddionice Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi. Ugovor je u pripremi, bit će potpisan početkom idućega tjedna. Vrijednost ugovora iznosi 391.395 maraka, a po osiguranju sredstava planirat će se daljnje aktivnosti na projektu”, ističe Lasić. Daljnje aktivnosti podrazumijevaju i izgradnju tunela Novi koji će biti dug 900 metara. “Programom modernizacije osigurana su sredstva u iznosu od 10 milijuna eura kredita EBRD 2, koji još uvijek nije efektivan. Očekujemo da se ispune uvjeti efektivnosti te pokrene procedura javne nabave radova u listopadu 2020. godine”, zaključio je Lasić. Podsjetimo, prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara završen je prošle godine, međutim za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 kilometra, izrazito je zahtjevna trasa. Naime, obilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta, a njezinim završetkom premješta se cesta M6.1, a samim tim i tranzitni promet iz užega gradskog područja. Trenutačno se sav promet iz zapadne Hercegovine prema M-17 odvija kroz uže gradsko središte, ulicama koje nisu uvjetne za preuzimanje tranzitnog prometa. Riječ je o projektu starom više od 20 godina, čija je realizacija, zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje počela tek Lasićevim dolaskom na mjesto ministra prometa i veza Federacije BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:19