Article_Top_970x250

Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zloporabu položaja

sud bih

Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zloporabu položaja

ožu 02, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka.

Suđenje bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloporabu položaja ili ovlasti počelo je jutros u Sudu BiH  čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužiteljstva BiH.

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do rujna 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizirani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi BIRN.

-Adnan Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je proračun BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Tužiteljica Edina Hubjer je u uvodnoj riječi kazala kako nije sporna činjenica da je Ahmetović imao svojstvo službene osobe i da su u četiri navrata potpisani ugovori o djelu, ali Bektić po tim ugovorima nije uradio ništa, što su potvrdili svjedoci.

Ahmetovićeva obrana je navela da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja je 8. ožujka, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka optužbe.

Dnevnik.ba