StoryEditor

Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zloporabu položaja

Piše D  /  02.03.2021., 06:03h

Suđenje bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloporabu položaja ili ovlasti počelo je jutros u Sudu BiH  čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužiteljstva BiH.

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do rujna 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizirani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi BIRN.

-Adnan Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je proračun BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Tužiteljica Edina Hubjer je u uvodnoj riječi kazala kako nije sporna činjenica da je Ahmetović imao svojstvo službene osobe i da su u četiri navrata potpisani ugovori o djelu, ali Bektić po tim ugovorima nije uradio ništa, što su potvrdili svjedoci.

Ahmetovićeva obrana je navela da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja je 8. ožujka, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka optužbe.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:00